Republikansk bølge skyller inn i Senatet

Smertefullt valgnederlag for demokratene.

VANT: Republikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, vant gjenvalg etter en brutal valgkamp mot demokratenes Alison Lundergan Grimes i Kentucky. I natt norsk tid feiret han seieren sammen med kona, tidligere arbeidsminister for George W. Bush, Elaine Chao,. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
VANT: Republikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, vant gjenvalg etter en brutal valgkamp mot demokratenes Alison Lundergan Grimes i Kentucky. I natt norsk tid feiret han seieren sammen med kona, tidligere arbeidsminister for George W. Bush, Elaine Chao,. Foto: AP Photo/J. Scott ApplewhiteVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Republikanerne klarte i tirsdagens mellomvalg å kapre flere enn seks seter i Senatet fra demokratene, ifølge prognoser fra en rekke amerikanske medier. Dermed har partiet sikret seg flertallet i begge kamrene i den amerikanske kongressen. For president Barack Obama og demokratene er situasjonen et mareritt.

Republikanerne surfet inn på en medgangsbølge og vant en rekke senatsplasser. I Vest-Virginia vant Shelley Moore Capito. I Arkansas vant Tom Cotton mot den sittende demokratiske senatoren, Mark Pryor. I Sør-Dakota vant Mike Rounds.

Steve Dainies vant i Montana, og i Colorado tapte den sittende demokratiske senatoren Mark Udall mot republikaneren Cory Gardner.

Spiker i kista Spikeren i kista for demokratene kom da republikanske Thom Tillis i Nord-Carolina danket ut demokratenes senator Kay Hagan og kapret et sjette sete. Men nedturen fortsatte for demokratene. I Iowa tapte partiet mot republikanske Joni Ernst. 

Også republikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, berget plassen sin etter en veldig brutal valgkamp i Kentucky. Det samme gjorde Pat Roberts som har slitt mot uavhengige Greg Orman i Kansas. Partiet vant dessuten flere sentrale guvernørposisjoner, blant annet Rick Scott i Florida.

- For lenge har Obama-administrasjonen forsøkt å fortelle det amerikanske folk hva som er bra for dem, og så skylder de på andre når politikken deres ikke virker, sier McConnell i sin seierstale.

Gratulerer Den republikanske speakeren i Representantenes hus, John Boehner sier han er ydmyk for ansvaret folk har gitt republikanerne.

- Men dette er ikke en tid for feiring. Det er en tid for å politikerne å få til resultater og implementere løsninger på utfordringene vi står overfor, og vi må begynne med økonomien som fortsatt sliter, sier Boehner, i sin tale.

Demokratenes nåværende majoritetsleder i Senatet, Harry Reid, som har ledet det lovgivende kammeret siden 2007, gratulerer republikanerne med seieren.

- Beskjed fra velgerne er klar: De vil ha oss til å jobbe sammen. Jeg ser fram til å jobbe med senator McConnell for å få gjennomført saker for middelklassen, sier Reid, ifølge CNN.