Republikansk brakseier - demokratene kan berge Senatet

- Vi vil oppheve helsereformen, sier ledende republikaner.

 FEIRER:  Ekteparet Bob Serrao (69) og Peggy Serrao (73), i markante nasjonalfarger feirer valgseiren på Tea Party-bevegelsens valgvake i irvine i Calfornia. Den nye betydningen av Tea: Taxes enough already. FOTO: ANN JOHANSSON, GETTY/AFP/SCANPIX.
FEIRER: Ekteparet Bob Serrao (69) og Peggy Serrao (73), i markante nasjonalfarger feirer valgseiren på Tea Party-bevegelsens valgvake i irvine i Calfornia. Den nye betydningen av Tea: Taxes enough already. FOTO: ANN JOHANSSON, GETTY/AFP/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Republikanerne vil som ventet få flertall i Representantenes hus i USA, men den iskalde protestvinden mot president Barack Obama kan bli sterkere enn demokratene har fryktet.

Midtveis i presidentperioden risikerer Obama å få hele Kongress-flertallet mot seg både i Senatet og Representantenes hus.

CNNs prognose for Senatet viser ved 03.30-tiden norsk tid at republikanerne vil få 52 av de 100 representantene.

Ved 05-tiden endret CNN prognosen til fortsatt knepent demokratisk flertall fordi senatsvalget i West-Virginia tegner til å vippe demokratenes vei.

Også i California ser det ut til å vippe demokratenes vei, ifølge Fox og CNN. Dersom opptellingen viser at Barbara Boxer vinner, greier ikke republikanerne å kapre Senatet.

Før tirsdagens amerikanske mellomvalg hadde republikanerne bare 41 av senatorene. Demokratene hadde 57 og støtte fra de to uavhengige representantene.

Spenning om Senatet Andre valgprognoser for Senatet viser dødt løp eller et fortsatt demokratisk flertall barbert  ned til minimum.

 IKKE SEIERSSMIL, AKKURAT:  Leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi på et valgmøte i Washington D.C. i natt. FOTO: JONATHAN ERNST, REUTERS/SCANPIX.
IKKE SEIERSSMIL, AKKURAT: Leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi på et valgmøte i Washington D.C. i natt. FOTO: JONATHAN ERNST, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Spenningen om den nye sammensetningen av Senatet vil holde seg til etter at de siste valglokalene stenger i Alaska klokka 05 og de første offisielle valgtallene kommer.

West-Virginia blir en nøkkelstat i senatsvalget.

Republikanernes kandidat John Rease må vinne, men i CNNs prognose ved 04-tiden leder demokratenes kandidat Joe Manchin.

Dermed er det fortsatt en mulighet for at Demokratene kan beholde kontrollen i Senatet, skrievr NTB.

Men prognosene for Representantenes hus er entydige fra de tre store tv-nettverkene CNN, NBC og Fox. 

Republikanerne trenger å kapre 39 nye mandater for å få flertall i forsamlingen på 435 mandater. Ale tre prognosene forteller at republikanerne får minst 50 nye.

 OVERTAR ETTER PELOSI?  Republikaneren John Boehner fra Ohio er favoritt til å overta som leder i Representantenes hus etter Nacy Pelosi. FOTO: AFP/SCANPIX.
OVERTAR ETTER PELOSI? Republikaneren John Boehner fra Ohio er favoritt til å overta som leder i Representantenes hus etter Nacy Pelosi. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer

Stemningen var høy i republikanernes sentrale valgvake i Washington D.C.

Sparker Pelosi - Nå er vi i posisjon til å gjøre som det amerikanske folk ønsker, nemlig å gi Nancy Pelosi sparken, sa valgkampleder Michael Steele tidlig i festen, ifølge The Washington Post.

Demokraten Nancy Pelosi, valgt fra California, er første kvinnelige speaker i Representantens hus - en posisjon som rangerer som nr. 3 i det amerikanske politiske hierarkiet. Bare presidenten og visepresidenten har høyere rang.

President Barack Obama måtte finne seg i at minst ett av kamrene i Kongressen er kontrollert av hans politiske motstandere.

Det betyr at det kan bli langt vanskeligere for presidenten å få vedtatt de lovendringene han ønsker seg.

Vil oppheve helsereformen Republikaneren Eric Cantor er ventet å få en lederposisjon i Representantenes hus. I går lovet han både kutt i de offentlige utgiftene og kamp mot Obamas omstridte helsereform. — Vi vil oppheve helsereformen, som koster billioner av dollar og truer med å gjøre landet bankerott, sa Cantor, ifølge NTB-Reuters.

Dagens leder for det republikanske mindretallet, John Boehner fra Ohio, er den største favoritten til å overta etter Pelosi.

 TAPER:  Florida-guvernør Charlie Crist erkjenner på eget valgmøte i St. Petersburg etter opptellingen at han har tapt kampen om plass i Senatet til republikaneren Marco Rubio. FOTO: BRIAN BLANCO, REUTERS/SCANPIX.
TAPER: Florida-guvernør Charlie Crist erkjenner på eget valgmøte i St. Petersburg etter opptellingen at han har tapt kampen om plass i Senatet til republikaneren Marco Rubio. FOTO: BRIAN BLANCO, REUTERS/SCANPIX. Vis mer