- STOLT AV Å VÆRE HOMOFIL: Paypal-grunnlegger Peter Thiel støtter Donald Trumps presidentkandidatur fra talerstolen på Republikanernes landsmøte. Video: CNN Vis mer

Republikansk milliardær i strupen på partiets konservative: ­- Jeg er stolt av å være homofil

Paypal-grunnlegger Peter Thiel ble historisk fra talerstolen på Republikanernes landsmøte. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CLEVELAND (Dagbladet): Paypal-grunnlegger Peter Thiel ble i natt den første noensinne i Det republikanske partiets historie som sa høyt fra talerstolen på et landsmøte at han er stolt av å være homofil.

- Jeg er stolt av å være homofil. Jeg er stolt av å være en republikaner. Men mest av alt er jeg stolt av å være en amerikaner, sier Thiel til stor applaus.

Talen kommer etter at partiet tidligere i uka vedtok det som er blitt kalt tidenes «mest ekstreme» plattform. Republikanerne tar sterk avstand fra homoekteskap og støtter eksplisitt såkalt omvendingsterapi av homofile barn.

- Jeg later ikke som jeg er enig i hver eneste del av vår plattform. Men falske kulturkriger bare distraherer oss fra vår økonomiske nedgang. Og ingen i denne valgkampen er ærlige om det unntatt Donald Trump, sier Thiel.

Toalettdebatt

Han støtter selv homofiles rett til å gifte seg og mener noen av de sosiale kampene, som den såkalte «toalettloven» i Nord-Carolina, som pålegger folk å bruke det toalettet som samsvarer med deres biologiske kjønn, er en distraksjon fra viktigere saker som økonomien og utenrikspolitikken, skriver Washington Post.

STERKE REAKSJONER: Radiovert og politisk kommentator Laura Ingraham talte på det republikanske landsmøtet onsdag 20. juli. Twitter har stormet etter avslutningen på talen hennes. Video: CNN Vis mer

- Da jeg var et barn, var den store debatten om hvordan vi skulle bekjempe Sovjetunionen. Og vi vant. Nå blir vi fortalt at den store debatten handler om hvem som skal få bruke toalettet, sier Thiel og legger til:

- Dette er en distraksjon fra våre virkelige problemer. Hvem bryr seg? Selvsagt har alle amerikanere en unik identitet.

Thiel er selv blitt hardt kritisert av sin egen teknologibransje i Silicon Valley i California for å støtte Republikanerne. Der er de fleste store tilhengere av demokratenes kandidat, Hillary Clinton. I forrige uke skrev 145 ledere i teknologibedrifter et åpent brev hvor de uttrykte bekymring for Trump, skriver CNN.

På første rad

Partiets presidentkandidat, Donald Trump, har sagt han mener at ekteskap bør være mellom en mann og en kvinne, men har snakket lite om sosiale spørsmål i valgkampen. Han er trolig mer vennlig innstilt til homofiles rettigheter enn partiets konservative grunnfjell og kaller seg en «en venn av homomiljøet», forteller PBS.

Under Thiels tale flyttet homofile medlemmer av Californias delegasjon seg fram til første rad foran scenen, ifølge Politico. Dette for å signalisere at talen betyr en ny æra i partiets forhold til LHBTQ-amerikanere.

Foruten Thiel har California-delegasjonen blant andre homofile Richard Grenell som en av delegatene. Han jobbet i administrasjonen til George W. Bush, men ble skviset ut som Mitt Romneys talsmann for nasjonal sikkerhet i valgkampen i 2012 etter press fra sosialt konservative.

Første på 16 år

Milliardæren Thiel er den første åpent homofile taleren på et republikansk landsmøte siden 2000. Da holdt daværende kongressrepresentant Jim Kolbe fra Arizona en tale, men snakket ikke om sin seksuelle legning. Dette var landsmøtet der George W. Bush ble partiets presidentkandidat, og delegater fra hjemstaten hans Texas, reiste seg og bøyde hodet i bønn da den homofile politikeren talte.

I 1996 talte Stephen Fong, som da var president i San Francisco-avdelingen av Log Cabin Republikans - en gruppering som jobber for homofiles rettigheter internt i Det republikanske partiet. Fong nevnte imidlertid ikke at han var homofil, ifølge Washington Post.

MAKTSYKE: Komiker Stephen Colbert kapret scenen på republikanernes landsmøte. Han annonserte starten på «2016 Republican National Hungry for Power Games». Video: Cassandra Fairbanks via Storyful Vis mer