VIL HA BEDRE GRENSEKONTROLL: Scott Walker var nylig i Hillsborough i New Hampshire. Da han var i delstaten snakket Walker med velgere som var bekymret for at det ikke er bedre kontroll med grensa mot Canada. Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS/ NTB SCANPIX
VIL HA BEDRE GRENSEKONTROLL: Scott Walker var nylig i Hillsborough i New Hampshire. Da han var i delstaten snakket Walker med velgere som var bekymret for at det ikke er bedre kontroll med grensa mot Canada. Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS/ NTB SCANPIXVis mer

Republikansk presidentkandidat mener det er verdt å vurdere en mur mot Canada

Frykter terrorister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er godt kjent at Donald Trump, mannen som har skaffet seg en solid ledelse på meningsmålingene blant de republikanske presidentkandidatene, ønsker å bygge en mur mot Mexico hvis han skulle få makta.

Nå tenker Wisconsin-guvernør Scott Walker, i skrivende stund på sjetteplass på meningsmålingene i presidentkandidatkampen, høyt om å bygge en mur også mot Canada, USAs nabo i nord, melder The Guardian.

- Noe vi må se på Walkers høyttenkning kom i NBC-programmet Meet the press i går, etter at han fikk et direkte spørsmål om emnet. Walker svarte da at han blant annet har snakket med velgere, inkludert noen innen politi og/eller påtalemyndighet («law enforcement folks») i New Hampshire, som er bekymret for at grensekontrollen er for dårlig.

 - De tok opp noen berettigede bekymringer på et av møtene jeg var på for halvannen uke siden. Så det er noe som er verdt å vurdere, sier Walker i intervjuet (du kan se hele intervjuet her, Canada-spørsmålet kommer etter ca. 10 minutter).

Han sier samtidig at det handler om mer enn å bygge en vegg.

- Det handler om å sikre landet vårt (...). Det handler ikke bare om å sikre grensene våre, men også om å sikre at vi har god etterretning og at vi har kapasitet til å ødelegge infrastrukturen de trenger for å angripe oss, sier Walker.

Wisconsin-guvernøren Walker er kjent for å være en tilhenger av sterkere grensekontroll.

Neppe aktuelt Canada opplevde i fjor et terrorangrep mot parlamentsbygningen i Ottawa fra den muslimske konvertitten Michael Zehaf-Bebeau, og det skal være noe av grunnen til Walker og hans kilders bekymring.

Canadas forsvarsminister Jason Kenney sa i går at det er uaktuelt med en «tykkere grense» enn i dag.

Og hvis Walker skulle komme til makta, er det neppe sannsynlig at han sporenstreks bestiller sement og armeringsjern for å forberede murbygging. Alexander Panetta, The Canadian Press' Washington-korrespondent, påpeker at spørsmålet om en mur mot Canada egentlig bare er et retorisk grep fra politiske journalister i diskusjonen om en mur mot Mexico, og at det var derfor «Meet the press»-programleder Chuck Todd stilte spørsmålet.

Canada ligger for øvrig til stadighet høyt opp på ulike kåringer over hvilke land det er best å bo i, og er ansett som det landet i verden som har best omdømme.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram