DRØYET: Rand Paul hindret Senatet fra å vedta en ny etteretningslov. Det hvite hus og Barack Obama er svært kritisk til Senatet etter at det ikke kom til enighet om lovreformen som gir etterretningsvesenet myndighet til å overvåke USAs befolkning. Foto: Aude Guerrucci/Polaris EPA/PETE MAROVICH
DRØYET: Rand Paul hindret Senatet fra å vedta en ny etteretningslov. Det hvite hus og Barack Obama er svært kritisk til Senatet etter at det ikke kom til enighet om lovreformen som gir etterretningsvesenet myndighet til å overvåke USAs befolkning. Foto: Aude Guerrucci/Polaris EPA/PETE MAROVICHVis mer

Republikansk presidentkandidat stanset avstemning om overvåkning med ti times lang tale

Rand Paul møter kritikk fra alle kanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den republikanske senatoren Rand Paul får kritikk fra alle kanter etter å ha snakket så lenge at Senatet aldri fikk stemme over forlengelsen av dagens etterretningslov.

Like før midnatt natt til mandag avsluttet Paul sin over ti timer lange tale til Senatet. Da var det for sent å stemme over lovgivningen, som løp ut elleve minutter senere.

- Jeg er i ferd med å miste stemmen, og det er langt over min leggetid. Det må bli slutt på storinnsamlingen av informasjon, sa Paul.

Skal diskutere ny lov Det er sentrale deler av antiterrorloven Patriot Act, som blant annet lar National Security Agency (NSA) samle inn telefondata i stor skala, som løp ut ved midnatt.

Tidligere på kvelden ble senatorene enige om å starte samtaler rundt den nye lovreformen Freedom Act, som blant annet innebærer at telefonselskapene skal samle på telefondata, i stedet for myndighetene.

Det var da senatorene skulle forlenge dagens Patriot Act i påvente av ny lov, at Rand tok til orde. Det er ikke uvanlig at senatorer haler ut debatter for å unngå votering - en såkalt «filibuster». Men både demokrater og republikanere reagerer på Pauls strategi.
Kritikk - NSA-ansatte som vanligvis sjekker databasen, vil ikke lenger kunne sjekke den. Alt takket være Rand Paul, sier Pauls partikollega og lederen for Senatets etterretningskomité, Richard Burr.

Innsamlingen av telefondata har skapt stor debatt både i og utenfor USA, etter at Edward Snowden avslørte praksisen.

Men at deler av Patriot Act nå har utløpt, betyr også at myndighetene ikke kan utføre en rekke ukontroversielle tiltak, som avlytting av terrormistenkte som ofte bytter telefonnummer.

- Den eneste grunnen er Rand Paul, sier demokraten Claire McCaskill.

Freedom Act er fra før godkjent av Representantenes hus. Målet med lovpakken er å innskrenke NSAs adgang til telefonovervåking, samtidig som man skal kunne overvåke mistenkte terrorister, ha kontroll på mistenkte som ikke har noen forbindelse til spesifikke terrorgrupper og gjøre det lettere å beslaglegge personlige- og forretningsdokumenter fra mistenkte og deres samarbeidspartnere.

Republikanerne delt President Barack Obama, som støtter den nye loven, misliker at Senatet ikke klarte å enes om en lovgiving i det ekstraordinære møtet søndag.

- Vi oppfordrer Senatet til å sikre at dette uansvarlige opphøret av loven blir så kort som mulig. I en sak så kritisk som vår nasjonale sikkerhet, må de enkelte senatorene legge sine politiske motiver til side og handle raskt. Det fortjener det amerikanske folk, sier Obama-talsmann Josh Earnest.

- Jeg ønsker ikke at vi kommer i en situasjon der vi i en periode er i mørket og får et problem der vi kunne ha avverget et terrorangrep, men ikke gjorde det på grunn av Senatets handlingslammelse, sa Obama fredag.

Mens Demokratene støtter Freedom Act, er Republikanerne delt. Flere av haukene er imot loven, fordi de ikke ønsker innskrenking av overvåkingen, mens liberalister som Paul er imot overvåking av prinsipp.