Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Republikansk seier det mest kostbare kongressvalget i historien

Donald Trump sender sine gratulasjoner.

VINNER: Karen Handel takker sine tilhengere, som trolig har sørget for at hun blir nye representant fra Georgia i den amerikanske Kongressen. Foto: Jessica McGowan / Getty Images / AFP / NTB scanpix
VINNER: Karen Handel takker sine tilhengere, som trolig har sørget for at hun blir nye representant fra Georgia i den amerikanske Kongressen. Foto: Jessica McGowan / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Republikanerne Karen Handel og Ralph Norman vant hver sin kongressplass i valgene i henholdsvis Georgia og South Carolina.

Handel betegnet de første resultatene fra Georgia som "utrolig oppmuntrende", og ved 22-tiden tirsdag kveld ble det klart at hun vinner det jevne valget i delstatens sjette distrikt.

Kostbar valgkamp

Det har vært mye oppmerksomhet om plassen hun kjemper om i Representantenes hus. Og det har blitt brukt mye penger.

Ifølge CNN be det brukt mer penger enn i noen kongressvalgkamp tidligere. Det ble brukt 23 millioner dollar i kampanjen til Handels motkandidat, 30 år gamle Jon Ossoff.

Demokratene sto lenge sterkt i sørstatene, men et skifte inntraff på 1960- og -70-tallet. Siden 1979 har plassen fra det sjette distriktet gått til en republikaner.

Ossoff hadde håpet på et resultatet som kunne sende noen sjokkbølger inn i Washington før neste års mellomvalg.

Trump-gratulasjon

President Donald Trump gratulerte Handel på Twitter natt til onsdag.

«Jeg gratulerer Karen Handel med hennes store seier i Georgia 6th. Fantastisk jobb, vi er alle veldig stolt av deg», skriver Trump.

I forkant av valget hadde også Trump gått ut mot hennes motkandidat Ossoff.

«Karen Handels motstander kan ikke en gang stemme i distriktet han har lyst til å representere fordi han ikke bor der. Han vil heve skattene og drepe helsereformen. På tirsdag #stemKarenHandel», skrev Trump.

Mange har sett på valget som en slags generalprøve før det langt mer omfattende valget til neste år.

Det er også mange som har håpet og trodd at det relativt unge politiske stjerneskuddet – Ossoff er 30 år gammel – kunne endre fastlåste posisjoner og forskyve balansen, men det ser altså ikke ut til at den drømmen går i oppfyllelse.

Republikansk seier

Også i South Carolina var det valg tirsdag. Der ble republikaneren Ralph Norman valgt til å overta plassen som står ledig etter partifelle Mark Mulvaney i Representantenes hus.

(Dagbladet/NTB)

Hele Norges coronakart