Republikansk stormangrep mot Donald Trump

Anspent republikansk presidentdebatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): De republikanske presidentkandidatene møttes i natt til en TV-sendt debatt fra Ronald Reagan Presidential Library nær Los Angeles.

Stemningen var anspent da de elleve mest populære kandidatene møttes klokka 2 norsk tid. På vei ut gikk New Jersey-guvernør Chris Christie og Donald Trump sammen mens de utvekslet noen ord og smilte.

Deretter stilte kandidatene til et felles gruppebilde, før de stilte seg bak podiene. Flere noterte flittig på de framlagte notatblokkene, mens Ronald Reagans gamle «Airforce 1» stod i bakgrunnen. Så var det slutt på den joviale tonen.

I den tre timer lange debatten med mange deltakere, havnet Trump, som leder klart på meningsmålingene, raskt i sentrum.

Det er en rekke spenningsmomenter knyttet til nattens svært hypete debatt, som sendes på CNN, og hvor utenrikspolitikk er et av hovedtemaene. Aller viktigst for alle de andre, er hvordan de skal klare å sette en stopper for kjendisrikingen Donald Trumps ferd øverst på meningsmålingene. Gjennom hele sommeren har han stjålet overskriftene.

Samtidig ønsket sannsynligvis Trump å framstå mindre som en klovn, og mer som en troverdig presidenttype.

- Veldig underholdende Fra første stund handler det om Trumps kvalifikasjoner eller mangel på dette.

- Det er en umoden og selvsikker (sophomoric journ.anm.) kvalitet ved Donald Trump som er veldig underholdende, sier senator Rand Paul, og gjør det klart at han ikke mener Trump er egnet som president.

- Jeg har aldri angrepet Rand Paul for utseendet hans, men tro meg, det er mye materiale der, svarte Trump.

Deretter fortsatte debatten med Trump i sentrum.

Tidligere Florida-guvernør Jeb Bush, som var den opprinnelige favoritten, er nå havnet bak den pensjonerte nevrokirurgen Ben Carson og kjendisrikingen Donald Trump. Han angrep Trump for å være for nært knyttet til demokrater som Hillary Clinton.

- Hvorfor slåss mot IS? - Du har mer energi i dag. Det liker jeg, sier Trump henvendt til sidemannen etter at han tidligere har anklaget Bush for å være «lavenergi». Så legger han til:

HARDNET TIL: Før debatten var stemningen gemyttelig mellom den pensjonerte nervrokirurgen Ben Carson (t.v.), kjendisriking Donald Trump og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
HARDNET TIL: Før debatten var stemningen gemyttelig mellom den pensjonerte nervrokirurgen Ben Carson (t.v.), kjendisriking Donald Trump og tidligere Florida-guvernør Jeb Bush. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer

- Jeg var en forretningsmann, og kom overens med de jeg trengte å komme overens med.

Situasjonen i Syria, forholdet til Russland og IS ble viktige temaer.

- Hvorfor slåss vi mot IS i Syria? La dem slåss mot hverandre så vi kan plukke opp bitene, sier Trump, som tidligere har gjort det klart at han holder seg oppdatert på utenrikspolitikk via TV.

Han gjorde det også klart at han ville komme overens med Russlands president, Vladimir Putin, fordi han som andre verdensledere ville respektere Trump i motsetning til USAs nåværende president, Barack Obama.

- Jeg vil komme overens med Putin. De må respektere deg, og han har absolutt ingen respekt for president Obama. Jeg vil komme overens med verdenslederne, sier Trump.

Snudde Den tidligere toppsjefen for Hewlett-Packard, Carly Fiorina, er den eneste kvinnen i racet. Hun var den eneste på scenen som tidligere har truffet Putin.

- Etter å ha møtt Vladimir Putin, så ville jeg ikke ha snakket med ham i det hele tatt. Vi har snakket alt for mye med ham, sier hun.

Nylig ble Fiorina angrepet av Donald Trump med uttalelsen «se på det ansiktet hennes. Vil noen stemme på det?». Siden hevdet Trump at han snakket om Fiorinas personlighet og ikke fysiske utseende.

I debatten ble Fiorina så bedt om å svare på hva hun syntes om Trumps personlighet til latter fra publikum.

- Jeg tror kvinner over hele USA hørte veldig godt hva Trump sa, svarte Fiorina til applaus.

En presset Trump snudde så på hælen.

- Hun er en vakker kvinne, sier Trump.

- Fullstendig upassende Deretter kom et angrep mot Trump fra Bush i et ordskifte om udokumenterte innvandrere. Trump har tidligere hevdet at Bush er spesielt mild mot innvandrere fordi han har en meksikanskfødt kone.

- Jeg synes det var fullstendig upassende at du trakk henne inn i debatten på den måten, og jeg synes du skulle unnskylde til henne, sier Bush, og peker mot kona som sitter i publikum.

- Nei, det vil jeg ikke. Jeg har ikke sagt noe galt. Men jeg hører at hun er en flott kvinne, sier Trump.

Foruten de nevnte kandidatene var tidligere guvernør Mike Huckabee, senatorene Marco Rubio og Ted Cruz, guvernørene Scott Walker og John Kasich. 

De fire som ikke har klart å nå målet om én prosent oppslutning, Lindsey Graham, Rick Santorum, Bobby Jindal og George Pataki, møttes to timer tidligere. Tidligere Texas-guvernør, Rick Perry, har allerede trukket seg fra valgkampen. Etter den første runden utropte en rekke eksperter Graham som vinneren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer