Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Koch-brødrene:

Republikanske megadonorer skal bruke titalls millioner på å stoppe Trump

Milliardær-brødrenes donor-nettverk har brukt milliarder på lobbyvirksomhet og donasjoner til republikanske kandidater.

KJEMPER MOT STRAFFETOLL: Koch-brødrene, David (t.v.) og Charles Koch, er blant de mest innflytelsesrike personene i amerikansk politikk på grunn av den gigantiske pengesekken de styrer, og har gitt hundrevis av millioner til konservative republikanske saker og kandidater gjennom en årrekke. Nå vil de bruke penger på å stoppe Trump. Foto: NTB Scanpix
KJEMPER MOT STRAFFETOLL: Koch-brødrene, David (t.v.) og Charles Koch, er blant de mest innflytelsesrike personene i amerikansk politikk på grunn av den gigantiske pengesekken de styrer, og har gitt hundrevis av millioner til konservative republikanske saker og kandidater gjennom en årrekke. Nå vil de bruke penger på å stoppe Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De er brødre og sammen drev de inntil nylig Koch Industries - et av verdens største privateide selskaper.

Til sammen har David og Charles Koch svimlende 120 milliarder dollar på bok, altså over 973 milliarder norske kroner.

De hadde nok ikke merket noe til det selv, men de kunne hatt mer.

For Koch-brødrene er trolig verdens største megadonorer, og pengene går stort sett et sted: til konservative republikanske politikere og saker.

Nå bryter de imidlertid partilinjene for å stoppe USAs president Donald Trumps politikk, skriver BBC.

Titalls millioner kroner

Spesifikt er det Trumps avgjørelse om å innføre straffetoll på blant annet stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico, og en rekke kinesiske varer, Koch-brødrene reagerer på.

Tre politiske grupper megadonorene gir penger til, har nemlig nå gått offentlig ut og sagt at de vil bruke flere titalls millioner kroner på å stoppe Trumps straffetoll.

De tre gruppene er Freedom Partners, Americans for Prosperity og LIBRE Initiative, skriver BBC.

Pengene skal blant annet brukes på reklamer, lobbyvirksomhet og grasrot-kampanjer som taler presidenten midt imot.

- Denne kampanjen vil gjøre det helt klart: frihandel er høyt prioritet for vårt nettverk, sier James Davis, visepresident i Freedom Partners til amerikanske CNBC, og legger til:

- Vi vil jobbe iherdig for å utdanne politikere og andre om fakta. Frihandler løfter folk ut av fattigdom, og forbedrer liv. Det er avgjørende for USAs framtidige velstand og våre forbrukere, arbeidere og selskaper. Straffetoll og andre frihandel-barrierer gjør oss fattigere. De høyner prisene for dem som har dårligst råd.

- Hvem er de mest redd for?

Kochs-donornettverk er enig med Trump i mye av hans politikk, men straffetollen har gått ned i vranga på Koch-brødrene.

Donor-nettverkene de, med andre, finansierer har tidligere uttrykt misnøye med straffetollen, men har forbeholdt sine innvendinger til enkeltuttalelser.

At de nå er villige til å bruke store penger på å stoppe Trumps politikk, blir av CNBC beskrevet som et markant skifte i donornettverkenes tilnærming til Trump og dermed Det republikanske partiet.

Kursendringen kan få konsekvenser for håpefulle republikanske kandidater til årets mellomvalg.

Siden Trumps støtte innad i det republikanske partiet er på smått utrolige 87 prosent, vil det være politisk lite gunstig for Kongresskandidater å havne på kant med Trump.

Samtidig vil disse politikerne trolig rammes av Koch-nettverkenes kampanje. De må dermed ta stilling til hvem det er verst å havne på kant med: Donald Trump eller de styrtrike Koch-brødrene, forteller Hank Sheinkopf til CNBC, ekspert på politisk strategi.

- Alt som truer nåværende republikanske Kongress-politikere, inkludert en kampanje som denne, er noe de er nødt til å ta stilling til. Særlig når det kommer til penger, fordi politikk handler om penger og de vil bøye seg for pengene, sier Sheinkopf.

- Hvem er de mest redd for? Koch-brødrene og deres millioner av dollar som blir brukt mot dem eller Donald Trump? En arbeidsledig politiker vet ikke hvor han skal gjøre av seg når han er ute av politikken, legger strategi-eksperten til.

Yndet hatobjekt

Det Koch-brødrene ønsker, får de gjerne til. I amerikansk politikk er noe av det siste du vil, å havne på kant med milliardærene. Ganske enkelt på grunn av innflytelsen deres gigantiske pengesekk gir dem og nettverkene de finansierer.

De er et yndet hatobjekt hos amerikansk politikks venstreside, men det har ikke stoppet dem.

I år, til mellomvalget, har donornettverkene sagt at de ønsker å bruke opp mot 400 millioner dollar, over 3,2 milliarder norske kroner, på alt fra reklamer, lobbyvirksomhet og til direkte donasjoner til republikanske kandidater, ifølge Time.

- Vi er bare så vidt i gang, sa Brian Hooks, en høytstående representant for Koch-organisasjonen og lederen av Charles Koch-stiftelsen.

Men det er ikke bare politikk donorgruppa og Koch-brødrene bruker penger på. I tillegg til å finansiere svært konservative politikere og saker, skal donornettverkene også sette av 100 millioner dollar på studenter og akademikere ved 350 amerikanske universiteter og bruke penger på å reformere fengselsvesenet i USA.

Anklaget for å være nazi-profitører

I 1940 ble Koch Industries stiftet av Charles og David Kochs far, Fred C. Koch. Forløperen til Koch Industries var selskapet Winkler-Koch Engineering Company, ble stiftet i 1925. Etter å ha blitt presset ut av det amerikanske markedet, så Koch senior til Sovjetunionen, ifølge Wikipedia.

I 2016 utga Jane Mayer en eksplosiv bok med tittelen «Dark Money» hvor hun kom med en rekke beskyldninger mot selskapet Koch Industries, og hvordan de bygget seg opp til å bli et av verdens største selskaper.

En av disse beskyldningene gikk ut på at Koch-selskapet hadde gjort utstrakte forretninger med Nazi-Tyskland, blant annet på prosjekter som Adolf Hitler selv hadde hatt oversyn med.

Koch Industries gikk kraftig ut mot forfatteren av boka etter beskyldningene, skriver The Washington Post.

- Fred Koch var ikke en nazist, men han var en amerikansk forretningsmann på jakt etter gode avtaler, sa forfatteren Mayer til NPR samme år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media