- Republikkdebatten i Sverige blusser opp hver gang Carl Gustaf dummer seg ut

Les hvorfor SVs Snorre Valen mener vi bør ha folkeavstemning om kongehuset i Norge.

UT MED KONGEN:Snorre Valen i SV vil legge ned kongehuset, men vil ta ting i rett rekkefølge. Først utredning av alternative former for repulikk, bred offentlig debatt, før folket går til avstemning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
UT MED KONGEN:Snorre Valen i SV vil legge ned kongehuset, men vil ta ting i rett rekkefølge. Først utredning av alternative former for repulikk, bred offentlig debatt, før folket går til avstemning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Folk flest er egentlig republikanere. Skulle vi i dag dannet en demokratisk styreform, tror jeg ingen ville valgt monarki, sier stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).

I løpet av neste stortingsperiode vil SV ha debatt om styreformen i Norge. Dagbladet møtte Valen foran slottet i går formiddag. Forslaget til grunnlovsendring SV nå leverer inn, er det tolvte i rekken, men Valen mener det er mer realisme i forslaget denne gangen.

Han vil lokke fram republikanerne på Stortinget, og i folket.

Carl Gustafs blemmer - Jeg tror, selv om medlemmene i kongefamilien ikke kan si det offentlig, at flere av dem synes det er en god idé med en slik debatt, sier stortingsrepresentanten.

Samtidig er det nettopp når kongen er populær at vi må ta denne debatten. Republikkdebatten i Sverige blusser opp hver gang Carl Gustaf dummer seg ut. Da blir det personspørsmål. Vi vil ha en prinsipiell debatt, sier Valen.

- Romslig oppsigelsestid Han påpeker at det norske systemet fungerer godt, og mener det med små endringer kan bli en fungerende republikk. SV vil derfor ha med seg Stortinget på å be regjeringen om en utredning innen 2015, og en folkeavstemning høsten 2017, slik at Norge blir republikk innen 1. januar 2018.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer