- Republikkdebatten i Sverige blusser opp hver gang Carl Gustaf dummer seg ut

Les hvorfor SVs Snorre Valen mener vi bør ha folkeavstemning om kongehuset i Norge.

UT MED KONGEN:Snorre Valen i SV vil legge ned kongehuset, men vil ta ting i rett rekkefølge. Først utredning av alternative former for repulikk, bred offentlig debatt, før folket går til avstemning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
UT MED KONGEN:Snorre Valen i SV vil legge ned kongehuset, men vil ta ting i rett rekkefølge. Først utredning av alternative former for repulikk, bred offentlig debatt, før folket går til avstemning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Folk flest er egentlig republikanere. Skulle vi i dag dannet en demokratisk styreform, tror jeg ingen ville valgt monarki, sier stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).

I løpet av neste stortingsperiode vil SV ha debatt om styreformen i Norge. Dagbladet møtte Valen foran slottet i går formiddag. Forslaget til grunnlovsendring SV nå leverer inn, er det tolvte i rekken, men Valen mener det er mer realisme i forslaget denne gangen.

Han vil lokke fram republikanerne på Stortinget, og i folket.

Carl Gustafs blemmer - Jeg tror, selv om medlemmene i kongefamilien ikke kan si det offentlig, at flere av dem synes det er en god idé med en slik debatt, sier stortingsrepresentanten.

Samtidig er det nettopp når kongen er populær at vi må ta denne debatten. Republikkdebatten i Sverige blusser opp hver gang Carl Gustaf dummer seg ut. Da blir det personspørsmål. Vi vil ha en prinsipiell debatt, sier Valen.

- Romslig oppsigelsestid Han påpeker at det norske systemet fungerer godt, og mener det med små endringer kan bli en fungerende republikk. SV vil derfor ha med seg Stortinget på å be regjeringen om en utredning innen 2015, og en folkeavstemning høsten 2017, slik at Norge blir republikk innen 1. januar 2018.

Det vil gi kongen romslig oppsigelsestid, mener Valen.

- Men det er stor oppslutning om kongehuset. Hvordan skal dere overbevise folket at det er riktig å endre styreform?

- Det er folket som skal avgjøre. Jeg tror veldig mange mennesker er i stand til å være samlende figurer. Gerhardsen var det, og Gro var det. Det vil også en valgt president være, sier Valen.

- Dette vi betaler for Onsdag skrev Dagbladet om at kronprinsesse Mette-Marits guru-tur til India provoserer. Med seg i jakten på meningen med livet har hun politivakter som det offentlige betaler for.

- Mange mener dette er en viktig del av debatten, men jeg mener ikke det. Jeg får ofte spørsmål om å kommentere hennes rådyre vesker, eller at kongen fikk svineinfluensavaksine først. Men det er nettopp konsekvensen av at vi har et monarki.

- Og kongehuset er ikke bare symbolsk, kongen har formell makt. Vi er da prisgitt et kongehus som er vennlig innstilt. Hvis Harald ikke hadde vært en kjempeålreit konge, men en skikkelig kjip fyr, så kunne han laget mange problemer for måten staten er organisert på. Og en sånn grunnlov, med åpne rom for å misbruke makt, kan vi ikke ha, sier Valen.

- Realistisk forslag - Dette var interessant, sier kongehuseksert Carl-Erik Grimstad.

Han mener at realismen i forslaget markerer et steg til venstre for SV. Grimstad viser til tidligere SV-leder Kristin Halvorsens bok, «Rett fra hjertet», som han mener var «oppsiktsvekkende kongetro».

- Og det er jo synd å si det, men de tidligere forslagene har jo vært beskjemmet av et slør av latterlighet. Det har vært rein symbolpolitikk, som ingen, heller ikke internt i SV, har hatt noe tro på, sier Grimstad.
 
- Jeg kan ikke skjønne annet at de nå vil få et par flere stemmer enn de vanligvis får. Men enda viktigere: Jeg håper forslaget vil bane vei for noe jeg har etterlyst lenge, nemlig en seriøs statsformsdebatt i Norge.           

Slottets pressevakt, Sven Gj. Gjeruldsen, vil ikke kommentere forslaget. Han vil heller ikke si noe om hvorfor han vil kommentere forslaget.

- Vi kommentere ikke sånne saker. Det er det eneste jeg har å si, sier han til Dagbladet.

UT?:SV vil ha med seg republikanerne på Stortinget, og i folket, på en debatt og folkeavstemning om Norge heller bør holde seg med en folkevalgt president. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
UT?:SV vil ha med seg republikanerne på Stortinget, og i folket, på en debatt og folkeavstemning om Norge heller bør holde seg med en folkevalgt president. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer