Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snøskredet i Italia

Resepsjonen ble dødsfelle - gjestene ventet på brøytebilen

Giampeiro (38) skulle hente noe i bilen. Berget seg selv - mistet kona og to barn.

DRAMATISK: Redningspersonell har filmet fra innsiden av hotellet i Italia der 29 mennesker er savnet etter et snøskred. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Redningsmannskapene har i ettermiddag hentet ut minst tre døde i snø- og bygningsmassen i Hotel Rigopiano, melder den italienske avisen la Repubblica.

Over 20 personer, både gjester og ansatte, er fortsatt er savnet og fryktes omkommet etter skredet som gikk en gang onsdag kveld eller natt til torsdag.

I tillegg er en eldre mann funnet omkommet i huset sitt, som også ble ødelagt av det voldsomme skredet nær landsbyen Farindola i San Grazzo nasjonalpark, der det moderne skihotellet ble rammet og flyttet ti meter fra grunnmurene.

KNUST OG FYLT MED SNØ, STEIN OG TRÆR:  Resepsjonsområdet i hotellet før og etter skredet. Foto: Hotellets offisielle hjemmeside/AFP.
KNUST OG FYLT MED SNØ, STEIN OG TRÆR:  Resepsjonsområdet i hotellet før og etter skredet. Foto: Hotellets offisielle hjemmeside/AFP. Vis mer

Redningsmannskapet har ifølge italienske medier fortalt at de har sett og funnet «flere døde» i løpet av dagen.

To menn ble i morgentimene funnet i live utenfor selve hotellbygningen.

En av dem, den 38 år gamle hotellgjesten Giampiero Parete, ble funnet innestengt under snømassene i familiens bil på parkeringsplassen. Kona og deres to barn er blant de savnede inne i hotellruinene.

På hotellet befant det seg i natt 22 turister, blant dem noen barn, samt sju ansatte.

Ble varslet - ville hjem

Selv før det kraftige jordskjelvet onsdag formiddag var det voldsomme snømengder både i fjellsidene og på veiene etter flere dagers uvær.

Da det første av fire skjelv mellom 5,3 og 5,7 ble registert klokka 10.25 onsdag - med episenter bare drøyt 50 kilometer fra hotellet - gikk myndighetene ut med advarsler om at skjelvene kunne utløse snøskred.

Ifølge den italienske kringkasteren Rai fortalte 38-åringen til redningsmannskapene at det bare var flaks at han ikke var inne i hotellet da det fatale skredet kom.

FØR OG ETTER: Slik lå Hotel Rigopiano sist sommer - restene innenfor de gule strekene til venstre. Foto/grafikk: NTB Scanpix / Kjell Erik Berg / Dagbladet
FØR OG ETTER: Slik lå Hotel Rigopiano sist sommer - restene innenfor de gule strekene til venstre. Foto/grafikk: NTB Scanpix / Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Han var ute i bilen for å hente noe.

- Mange av gjestene var samlet i resepsjonen. De hadde betalt og ville dra tidligere enn planlagt nettopp på grunn av snømengdene og skredfaren, fortalte familiefaren ifølge rai - før han ble fraktet til sykehus med helikopter.

Ventet på brøytebil

Deler av veien ut - i retning Roma 160 kilometer unna og Pescara mindre enn 100 kilometer den andre veien, var sperret av store snømasser.

- Først fikk vi beskjed til klokka 15 med å kjøre. Da fikk vi beskjed om utsettelse til klokka 19. Brøytemannskapene måtte ha mer tid, fortalte 38-åringen.

POPULÆRT ALPINHOTELL: Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet.
POPULÆRT ALPINHOTELL: Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet. Vis mer

Italienske medier eller myndigheter har ennå ikke kommet med noe nøyaktig tidspunkt for når det fatale skredet traff hotellet - eller når det ble varslet.

- Ble ikke trodd

Teleforbindelsen til området var lenge brutt.

Den første meldingen 113-sentralen fikk opp da telesambandet var oppe igjen på morgenkvisten torsdag, var en sms med teksten «Hjelp, hjelp, vi fryser i hjel».

Politiet og de lokale myndighetene i Pescara trodde ikke på de første meldingene de fikk om at et snøskred hadde knust et skihotell, forteller mannen som forsøkte å varsle, melder NTB.

Helikopter kunne ikke brukes i natt på grunn av værforholdene. Første redningspatrulje til fots var framme ved hotellet først ved 04-tiden.

Helikoptrene kunne ikke dra mot ulykkesstedet før ved dagslys, og klokka 10 i formiddag kom fortsatt ikke ambulansene lenger enn ni kilometer fra katastrofestedet.

Ble flyttet ti meter

Store deler av hotellet var skjøvet ti meter bort fra grunnmurene og delvis knust.

Effekten av raset ble forsterket ved at snømassene dro med seg trær og steinblokker, som hardpakket resepsjonsområdet der mange ventet etter utsjekking.

En rekke små etterskjelv ble registrert i hotellets umiddelbare nærhet i løpet av natta.

Det kraftigste ble registrert klokka 02.53 til 3,5 - bare fire kilometer fra hotellet og bare åtte kilometer under jordoverflaten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media