Reseptfrie tabletter kan føre til leversvikt, hjertesvikt og død

Hvor mye smertestillende tåler du? Reseptfritt er ikke risikofritt.

HODEPINE: Selv om både apotek og dagligvarebutikker selger smertestillende medikamenter reseptfritt, bør du være forsiktig med inntaket. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
HODEPINE: Selv om både apotek og dagligvarebutikker selger smertestillende medikamenter reseptfritt, bør du være forsiktig med inntaket. Foto: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Det vanligste middelet mot feber og smerte er paracetamol, som finnes i Panodil, Paracet, Pamol og Pinex. Vi kjøper også mengder av det smertestillende middelet ibuprofen, som finnes i Ibux.

Til sammen handler nordmenn reseptfri paracetamol og ibuprofen for rundt en halv milliard kroner årlig. Men hvor mye tåler vi egentlig å ta av disse stoffene?

Sannheten er at uvettig bruk av ulike reseptfrie medikamenter kan medføre leversvikt, nyresvikt, hjertesvikt og, i sjeldne tilfeller, død.

Økning - I Norge har vi cirka ett dødsfall i året knyttet til paracetamolbruk, men vi vet ikke om dette skyldes reseptfrie eller reseptbelagtetabletter, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn nå har et stabilt høyt forbruk av reseptfrie smertestillende medikamenter, et forbruk som har steget jevnlig over tid.

- Totalforbruket av reseptfrie smertestillende medikamenter har økt jevnt og trutt de siste 20 årene. Hvorfor er ikke godt å si. Det er et spørsmål om folk ikke griper for lett til disse medikamentene. Har man vondt over lengre tid, bør man heller oppsøke lege, sier Madsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer