Reseptfrie tabletter kan føre til leversvikt, hjertesvikt og død

Hvor mye smertestillende tåler du? Reseptfritt er ikke risikofritt.

HODEPINE: Selv om både apotek og dagligvarebutikker selger smertestillende medikamenter reseptfritt, bør du være forsiktig med inntaket. Foto: Kristian Ridder-Nielsen
HODEPINE: Selv om både apotek og dagligvarebutikker selger smertestillende medikamenter reseptfritt, bør du være forsiktig med inntaket. Foto: Kristian Ridder-NielsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Det vanligste middelet mot feber og smerte er paracetamol, som finnes i Panodil, Paracet, Pamol og Pinex. Vi kjøper også mengder av det smertestillende middelet ibuprofen, som finnes i Ibux.

Til sammen handler nordmenn reseptfri paracetamol og ibuprofen for rundt en halv milliard kroner årlig. Men hvor mye tåler vi egentlig å ta av disse stoffene?

Sannheten er at uvettig bruk av ulike reseptfrie medikamenter kan medføre leversvikt, nyresvikt, hjertesvikt og, i sjeldne tilfeller, død.

Økning - I Norge har vi cirka ett dødsfall i året knyttet til paracetamolbruk, men vi vet ikke om dette skyldes reseptfrie eller reseptbelagte
tabletter, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til Dagbladet.

Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn nå har et stabilt høyt forbruk av reseptfrie smertestillende medikamenter, et forbruk som har steget jevnlig over tid.

- Totalforbruket av reseptfrie smertestillende medikamenter har økt jevnt og trutt de siste 20 årene. Hvorfor er ikke godt å si. Det er et spørsmål om folk ikke griper for lett til disse medikamentene. Har man vondt over lengre tid, bør man heller oppsøke lege, sier Madsen.

Han er fornøyd med at forbruket av reseptfri paracetamol de siste årene har stabilisert seg. Avdelingsoverlegen mener det er all grunn til ikke å overdrive inntaket av de populære smertedreperne.

- Følg anvisningen på pakkene. For paracetamol er grensa satt til tre gram eller seks tabletter per dag, og man bør ikke bruke det i mer enn ei uke i strekk. Langvarig høyt paracetamolforbruk eller store enkeltdoser på 20 tabletter eller mer kan gi forgiftning og leverskade, advarer Steinar Madsen.

Under legeoppsyn kan pasienter bruke opp til to gram ibuprofen per dag.

- Langvarig ibuprofenbruk kan føre til magesår og mageblødninger.

Forgiftning Man regner at hvert femte tilfelle av tablettforgiftning skyldes paracetamol, og kvinner står for 76 prosent av overdosene. I verste fall kan paracetamolforgiftningen gi kronisk skade.

- Man skal også være klar over at dersom man bruker smertestillende jevnlig, kan man utvikle det vi kaller medikamentoverforbrukshodepine. Da er man inne i en ond sirkel. Jo mer du bruker, dess verre blir hodepinen. Bruker du hodepinetabletter mer enn 14 dager i måneden, har du ganske høy risiko for å få denne bivirkningen, sier Steinar Madsen i legemiddelverket.

50 prosent av det norske paracetamolsalget og 55 prosent av ibuprofensalget er reseptfritt, ifølge Folkehelseinstituttet.

Store tåler mer Store personer har en noe større tålegrense og trenger større dose for å få full effekt av smertestillende medisiner, men Legemiddelverket ønsker ikke å skape grobunn for en oppfatning av at noen tåler mer enn andre.

- Dosene som er angitt på pakningen er godt innenfor sikkerhetsmarginen for alle voksne mennesker, sier Madsen.

Han påpeker at alkoholmisbrukere er mer utsatt for skader av paracetamol og ibuprofenbruk. Gravide kan ta paracetamol, men inntak av ibuprofen frarådes.

- Hvis du har en sykdom og står på andre medisiner, bør du kontakte lege før du tyr til reseptfrie preparater i tillegg. Pasienter med eksempelvis hjertesvikt eller nyresvikt bør ikke ta ibuprofen. Denne type informasjon finner du i pakningsvedlegget i tablettforpakningen, sier avdelingsoverlegen.

ADVARER: Avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
ADVARER: Avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk. Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet Vis mer