Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reservasjonsrett har ikke skapt problemer

Helsepersonalets reservasjonsrett har ikke ført til vanskeligheter for abortsøkende kvinner, sa helseminister Dagfinn Høybråten i Stortingets spørretime i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høybråten svarte på et spørsmål fra stortingsrepresentant Grete Knudsen (Ap). Knudsen ville vite hvordan statsråden vil sørge for at reservasjonsretten ved abortinngrep ikke skal gjelde pleie og omsorg av kvinner som har tatt abort.

En undersøkelse Statens helsetilsyn gjorde i 1995, viste at det til sammen var åtte sykepleiere og fire jordmødre som hadde reservert seg mot pleie og stell i strid med regelverket.

- Av undersøkelsen framgikk det også at rutinene for rapporteringsplikt til fylkeslegene og Helsetilsynet ikke alltid blir fulgt, sa Høybråten.

Statsråden sa videre at praktiseringen av abortloven deretter ble valgt som felles tilsynsområde for landets fylkesleger for 1996-97. Helsetilsynet har sammen med fylkeslegene gjennomført tilsyn ved alle sykehus som utfører abortinngrep.

- Resultatet av tilsynet viser at reservasjonsretten ikke har ført til vanskeligheter for kvinner som søker svangerskapsavbrudd , sa helseministeren.

- Det forekom imidlertid enkelte avvik med hensyn til sykehusenes systemer for registrering av helsepersonell som har benyttet reservasjonsretten, og manglende prosedyrer for håndtering av søknader om reservasjon. Ifølge Statens helsetilsyn skal disse manglene og avvikene nå være rettet opp. Dagens praktisering av reservasjonsretten skal være i tråd med regelverket, sa Høybråten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!