ETTERLYSER LEGE-DEBATT: Mangeårig lege og leder av flere lokale abortklagenemnder, Ottar Rekkedal, mener Helse-Norge burde ha plass til fastleger som ønsker å reservere seg mot abort av samvittighetsgrunner. Foto: Siv Johanne Seglem/Dagbladet
ETTERLYSER LEGE-DEBATT: Mangeårig lege og leder av flere lokale abortklagenemnder, Ottar Rekkedal, mener Helse-Norge burde ha plass til fastleger som ønsker å reservere seg mot abort av samvittighetsgrunner. Foto: Siv Johanne Seglem/DagbladetVis mer

- Reservasjonsrett hører hjemme i en kulturnasjon

Mangeårig abortlege er for reservasjonsrett for fastleger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mangeårig lege fra Ørsta, Ottar Rekkedal, har helt siden 80-tallet vært leder i lokale abortnemnder. Først ved sykehuset i Volda og sist ved sykehuset i Lillehammer. Nå jobber han privat, men har tidligere vært leder ved gynekologisk poliklinikk ved samme sykehus.

- Fantastisk fin abortlov - Jeg er en varm tilhenger av abortloven og har hatt mange og lange samtaler med ufrivillig gravide kvinner. Jeg synes vi har en fantastisk fin abortlov i Norge. Likevel synes jeg det å reservere seg mot noe man av samvittighetsgrunner ikke kan stå inne for, bør høre hjemme i en kulturnasjon, sier han til Dagbladet.

Han mener det i etterkant av regjeringens forslag til reservasjonsrett for fastleger er på tide med en etisk debatt i helsevesenet.

- Også journalister har etiske retningslinjer. Man kan ikke tvinge en journalist til å røpe kilder. Det er mange yrkesgrupper som har etiske retningslinjer. Også i helsevesenet synes jeg vi skal diskutere om det er greit å ha en lov hvor man ikke kan reservere seg av samvittighetsgrunner, sier han.

- Vil forsvare reservasjonsretten Legen har lite til overs for abortmotstanderne, men vil likevel forsvare deres rett til å reservere seg:

- De som har slike holdninger at de ikke vil hjelpe en kvinne som er uønsket gravid, gjør av grunner jeg er uenig i. Jeg har rett til å kjempe mot deres meninger og handlinger, men vil også kjempe for deres rett til å reservere seg, sier han og legger til:

- Men jeg synes det er trist at det i denne saken skal fremmes en reservasjon. Først og fremst har vi leger et ansvar for å hjelpe de som er ufrivillig gravide.

- Gå direkte til sykehuset Rekkedal er opptatt av at kvinner som ønsker abort også har en annen mulighet enn å gå til fastlegen for henvisning til abort:

- Unge kvinner i dag trenger ikke å gå til fastlegen sin. De har en lovfestet rett til å gå direkte til sykehuset. Da slipper de å si noe til fastlegen, sier han.

Strid i Helse-Norge Flere leger har i det siste reagert kraftig på regjeringens forslag til reservasjonsrett. En av dem er spesialist i gynekologi og fødselshjelp og overlege ved Haukeland universitetssykehus, Heidi Thornhill. Hun mener abortavtalen er uetisk og udemokratisk.

En annen som har reagert er gynekologiprofessor Ole Erik Iversen, som mener reservasjonsretten er angrep på kvinners rett til selvbestemt abort. Samtidig gir legeforeningens talsperson i saken et annet inntrykk:

- Dette er et veldig lite problem i Norge og egentlig handler det om noe helt annet enn abortsak. Det handler mest om hvordan en håndterer en liten gruppe leger, sier fastlege Ivar Halvorsen.

Sykepleierne imot Likevel er det foreløpig ikke klart hvor Legeforeningen lander i spørsmålet. Foreningen skal først komme med sitt høringsforslag 30. april. Det samme gjelder Jordmorforeningen. Men Norsk Sykepleierforbund, NSF, har vedtatt at de er imot en reservasjonsrett til fastlegene:

- Hensynet til pasienten tilsier etter NSFs mening at grensene for hva leger og annet helsepersonell kan avstå fra, ikke bør flyttes ytterligere slik det legges opp til i avtalen mellom Regjeringen og KrF. Alle pasienter, uavhengig av legning eller etnisk og religiøs tilhørighet må ha en trygghet for at de får den helsehjelp de lovmessig har krav på, uten opphold og uten krenkende opplevelser, uavhengig av hvilken lege eller helsepersonell de møter.