HAR STUDIERETT: - Vi skal ikke endre enda flere aspekter ved samfunnet som følge av Breivik, sier tidligere tillitvalgt ved statsvitenskap Mads Andreas Danielsen.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HAR STUDIERETT: - Vi skal ikke endre enda flere aspekter ved samfunnet som følge av Breivik, sier tidligere tillitvalgt ved statsvitenskap Mads Andreas Danielsen.Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Reservasjonsrett mot å undervise gjør at Breivik vinner

Tidligere tillitsvalgt ved studiet mener undervisningsnekt er feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massedrapsmannen Anders Behring Breivik har søkt om å få studere statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) tilhøsten og Universitetsprofessor Torkil Brekke vil ha reservasjonsrett mot å undervise terroristen

- Vi kan ikke åpne for at professorers egne følelser og subjektive mening skal settes foran lovverket, sier Mads Andreas Danielsen.

Han var øverste tillitsvalgt på Institutt for statsvitenskap i 2013 - det året Breivik søkte opptak første gang - og en sterk meningsmotstander av professor Brekke ved Universitetet i Oslo.

Bør ikke endres I diskusjonen som den siste tiden har gått på sosiale medier har enkelte tatt til orde for at lovverket bør endres slik at man kan nekte Anders Behring Breivik studierett. 

- Dette er en test om hvor sterkt vår samfunnsmodell står, og Brekkes holdning bidrar til at terroristen vinner, sier Danielsen.

Han mener vi ville hatt et problem hvis alle yrker skulle hatt reservasjonsrett og sier at likebehandlingsprinsippet alltid må stå sterkest.

- Vi må heve oss over følelser og la rettighetene gjelde for alle. Vi skal ikke endre enda flere aspekter ved samfunnet som følge av Breivik, sier Danielsen.

Også jusprofessor Geir Woxholth ved Universitetet i Oslo har i sosiale medier argumentert for at man ikke kan nekte Breivik studieplass så lenge han oppfyller opptaksvilkårene, og at han ikke ser noen grunn til at professorer kan nekte å undervise ham.

Mer enn en papirbunke Konfrontert med Danielsens krasse kritikk, sier professor i religion Torkil Brekke at det er stor forskjell på å diskutere en endring av lovverket og reservasjonsretten. Sistnevnte mener han er helt uproblematisk, og førstnevnte ønsker han forøvrig også velkommen. 

- Det er en selvfølge at man skal følge regler og prinsipper, og jeg syns det er usakelig å si at han har oppnådd noe fordi man ønsker å reservere seg, sier Brekke.

Til kritikerne som mener at Breivik uansett bare blir et studentnummer i en bunke av besvarelser, sier professoren at det er tanken og faren for en muntlig eksaminering som virkelig skremmer han.

- Han har god til å ta både master og kanskje til og med en doktograd, sier Brekke, og spør «hva skjer da?»

Han legger til at det på masternivå er en selvfølge med muntlig eksamensform. Har man fullført en doktorgrad står det i regelverket at man har krav på en offentlig disputas - et forsvar av doktorgradavhandlingen - samt kreering av rektor dersom man får godkjent - en formell seremoni hvor doktorgradsdiplomet blir utdelt. 

- Jeg ville nektet å snakke med ham, selv om det er via skype. Nektet å bruke min tid og kompetanse på ham, sier Brekke.

Kan lære noe Danielsen, som denne høsten skal begynne på Master i statsvitenskap, tror også at akkurat dette studiet kan utfordre Breiviks ideer. Han trekker frem faget politisk teori hvor han blant annet må lese om demokratiteori og rettferdighet og tror dette ville gitt han noe å bryne seg på.

- Kanskje vil disse fagene gi ham innsikt i hvordan man skal gå fram demokratisk i samfunnet - gjennom debatt og ikke drap, forklarer han.

Professor Torkil Brekke sa til Dagbladet fredag at han håper ingen av kollegene hans ved Universitetet har «et merkelig håp om at man kan lære ham noe.» 

- Det tror jeg er utrolig naivt, fortsatte han.

Får ikke delta De ansatte ved Institutt for statsvitenskap ble torsdag informert om den nye søknaden fra Breivik, opplyser UiO.

Blir drapsmannen tatt opp som student, vil han ikke kunne delta i forelesninger på campus, men må ta det som selvstudium på cella. Anders Behring Breivik søkte også på statsvitenskap på Blindern i 2013, men fikk da avslag på grunn av at han manglet studiekompetanse etter å ha droppet ut av videregående.