Resesjon i OECD-økonomiene

Åtte millioner blir kastet ut i arbeidsledighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge styrer klar, men OECD-landene som helhet er på vei inn i det som kan bli en langvarig resesjon. Åtte millioner flere vil bli kastet ut i arbeidsledighet neste år.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) regner med at finanskrisen vil presse verdens industriland inn i den verste resesjonen siden tidlig på 1980-tallet.

I sin økonomisk halvårsprognose, som ble lagt fram i Paris tirsdag, spår organisasjonen at veksten i økonomien vil gå ned med 0,4 prosent i 2009 for de 30 markedsøkonomiene i OECD.

Økende arbeidsledighet

Som et resultat av dette vil antallet arbeidsledige trolig øke med åtte millioner i løpet av de neste to årene.

I tillegg forutser OECD at den europeiske sentralbanken vil skjære ned styringsrenta til 2 prosent i begynnelsen av 2009.

Norge er av de bedre stilte landene går det fram av prognosene, men også den norske økonomien vil oppleve en nedtur.

Nedgang i Norge

I rapporten anslår OECD den norske veksten til 2,7 prosent i år, for så å falle til, 1,3 prosent i 2009 før den går svakt opp til 1,6 prosent i 2010.

OECD bemerker at den norske økonomien nå vil slakke av etter flere år med kraftig vekst.

- Etterspørselen modereres som følge av større lånekostnader, fallende huspriser og vanskeligere handelsforhold. Samtidig vil inflasjonen forbli høyere enn ønskelig og økende lønninger underminerer konkurransedyktigheten, skriver OECD i rapportens del om den norske økonomien.

NTB