Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Resesjonen over i Hellas

Etter seks år med fallende økonomisk aktivitet, økte Hellas? BNP med 0,7 prosent i tredje kvartal.

 Bedre tider:  Den økonomiske aktiviteten i Hellas øker. Foto: Solveig Vikene / SCANPIX
Bedre tider: Den økonomiske aktiviteten i Hellas øker. Foto: Solveig Vikene / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Fra samme periode i fjor utgjorde oppgangen 1,7 prosent, ifølge de greske myndighetene. Hardest rammet Hellas er utvilsomt det EU-landet som ble hardest rammet av den globale nedturen som begynte i 2008, skriver Finansavisen.

Siden den tid har landet fått to redningspakker fra IMF og EU, samtidig som arbeidsledigheten steg til rekordhøye 28 prosent.

Kraftige offentlige innstramninger økte imidlertid tilliten blant investorene, og renten på landets tiårige statsobligasjoner ligger nå rundt åtte prosent — ned fra en topp på 42 prosent i 2012. Dessuten har myndighetene i år igjen fått tilgang til finansmarkedene, etter å ha vært frosset ut i fire år, skriver Finansavisen.

Vekst i hele år For første gang la Eurostat også frem sesongjusterte greske BNP-tall for periodene januar-mars og april-juni, skriver Finansavisen.

Disse viser kvartalsvis vekst på henholdsvis 0,8 og 0,3 prosent.

For hele året forventes oppgangen å bli 0,6 prosent, fulgt av et løft på 2,9 prosent i 2015.

Hellas er likevel langt ifra friskmeldt: Arbeidsledigheten er fortsatt 26,1 prosent, høyere enn i noe annet EU-land. Dessuten har de harde offentlige innstramningene gjort statsminister Antonis Samaras til en svært upopulær politiker. Opposisjonspartiet Syriza, som lover igjen å heve det offentlige forbruket, leder nå i meningsmålingene. Tidligere i år vant det venstreradikale partiet EUs parlamentsvalg, skriver Finansavisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media