Reshat (34) fant naboens beinrester

VELIKA KRUSA/KRUSHA E MADHE (Dagbladet): I kjellerruinene ligger to ryggsøyler, hoftebein, ribbein, kjevebein og andre rester etter mennesker. De tilhørte kosovoalbanere som ble drept her 26. mars, to dager etter at NATO startet bombeaksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innenfor en omkrets på et par hundre kvadratmeter er restene av 105 mennesker funnet. De fleste av likene befinner seg i tre massegraver.

De uhyggelige funnene i den vesle landsbyen Velika Krusa (Krsuha e Madhe på albansk), et par mil nord for Prizren, er bare ett av mange som nå blir avslørt etter at de serbiske styrkene har reist og albanske flyktninger vender hjem.

Rømte fra massakren

Den kosovoalbanske matematikklæreren Reshat Zegiri (34) kom tilbake fra Albania med familien for tre dager siden, dagen etter at serbisk politi forlot landsbyen. Han rømte landsbyen samme dag som massakrene fant sted, da serbiske styrker stanset et flyktningtrekk som kom ned fra høydedragene over landsbyen.

Alle menn mellom 16 og 60 år ble skilt ut og ført bort. Fortsatt er over 400 menn saknet.

Hans nabo Gjilal Duraku (35), som søkte tilflukt i en nabolandsby, forteller at han var i landsbyen som på albansk heter Krusha e Madhe bare et par dager etter massakren.

Drept i rullestol

- Jeg snek meg tilbake for å se hva som hadde skjedd. Jeg tok meg fram fra hus til hus. Da lå likene ennå spredt utover området. Et lite barn var blant de drepte, også en gammel kvinne som hadde sittet i rullestol. Mange av ofrene, blant dem de i kjellerruinen, ble slått bevisstløse med klubber og geværkolber, før de ble dynket med bensin og brent levende, forteller Gjilal.

Han mener å vite at det var Arkans beryktede paramilitære styrke «Tigrene» som sto bak massakren på flyktningene.

Serberne har åpenbart forsøkt å slette noen av sine spor før de rømte landsbyen. Men sporene etter en ufattelig voldsbruk er fortsatt tydelige nok der de to naboene tar Dagbladet med rundt til gårdstunene og i enga bak husene.

Brudebilde i kiste

Bakken er fortsatt stenket av blod i et gårdstun. Like ved ser vi bylter av klær og husgeråd. På bunnen av en trekiste ligger en samling familiebilder. Bryllupsbilder og bilder av smilende barn. Det lukter lik.

- Jeg fant restene etter tre lik rett utenfor inngangen til huset mitt da jeg vendte hjem, forteller Reshat. Han leder vei opp bakken, bak det øverste gårdstunet. Der stikker åtte nummererte trepinner opp av jorda.

Likrestene i gravene fra en til seks er så forbrente at de er umulige å identifisere.

- Lik nummer åtte er min bror Flurim. Han ble 32 år gammel, sier Reshat.

Se også side 2

<B>MARERITT:</B> Kosovoalbanske Reshat (34) kom hjem for tre dager siden. Der fant han levningene etter de som ikke kom seg unna i tide.