Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Resignert over Norge

Norge har ikke plass til Øystein Schjetne og hans kjæreste Catalina Gomez Cubillos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er høyt utdannet. Han er sivilingeniør og siviløkonom, og gründer av en vellykket bedrift. Hun er marinbiolog. Nå bor de i hennes hjemland, Colombia. De er i gang med jobbprosjekter, og Norge er ikke lenger et alternativ.

-  Akkurat nå har vi bare resignert i forhold til Norge. Vi trenger ikke Norge lenger, sier Schetne på telefon.

-  Paradoks

Tidligere i høst skrev Schjetne et debattinnlegg i Dagbladet om vanskelighetene de har møtt. Noen dager seinere var direktøren i Utlendingsdirektoratet, Trygve Nordby, på trykk her i avisa. Der skrev han at spørsmålet om migrasjon ikke bare er et spørsmål om andres ønske om å flytte til Norge - det dreier seg vel så mye om vårt eget behov for import av talenter og arbeidskraft.

-  Det er jo et voldsomt paradoks for oss, sier Schetne.

-  Tror du folk er klar over hvor vanskelig det egentlig er å få bli i Norge, selv med god utdannelse og jobbutsikter?

-  Mange har blitt overrasket når vi har fortalt vår historie. Men etter artikkelen i Dagbladet har jeg fått en rekke telefoner fra folk som forteller liknende historier.

Paret søkte først om turistvisum ved ambassaden i Bogota. Der fikk de beskjed om at det nok var best at de giftet seg.

-  Det er jo en hån! Skulle vi gifte oss bare for å få lov til å være sammen. Det undergraver hele visumplikten. Et proforma ekteskap er altså den eneste løsningen, sier han.

Problemet var at Catalina Gomez Cubillos er kolombiansk, ung og ugift. Det er tre ting som ikke taler til hennes fordel.

-  Sårende

-  Catalina finner naturlig nok dette sårende og uforståelig. I tillegg er vi nå i den situasjon etter flere avslag, at hun vil kunne få problemer med å få visum til andre land - bare fordi jeg forgjeves har prøvd å invitere henne til Norge.

«Norges plass blant verdens rikeste samfunn er truet. Ikke av innvandrere, men av mangel på mennesker som vil bli ingeniører, naturvitere og gründere, mennesker som kan sørge for den verdiøkningen som kan sikre velstanden,» skrev den danske professoren Bent Flyvbjerg og Kim Pilgaard i en Dagbladet-kronikk i høst, som en kommentar til innvandringspolitikken. Schjetne er enig.

-  Problemet er at de som kommer til Norge i dag, er hjelpetrengende. I andre land, der man er flinkere til å hente inn arbeidstakere, får innbyggerne et mer nyansert forhold til innvandrere.

Nå, to og et halvt år etter at Schetne og kjæresten startet kampen for å få bo i Norge, har de søkt om forlovelsesvisum.

-  Nå var det vårt valg. Men det tar 12- 14 måneder å behandle søknaden. Vi måtte forlate landet, sier Schjetne.

GA OPP: Øystein Schjetne og Catalina Gomez Cubillos orket ikke kjempe mer mot norske myndigheter og flyttet til Colombia.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media