- Resolusjonen alene er ikke nok

FN-resolusjonen om fremmedkrigere må følges opp med handling, krever USAs president Barack Obama.

I FN: USAs president, Barack Obama, ledet et møte i FNs sikkerhetsråd. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEB
I FN: USAs president, Barack Obama, ledet et møte i FNs sikkerhetsråd. Foto: AFP PHOTO / Saul LOEBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Resolusjonen alene er ikke nok, løfter på papir holder oss ikke trygge, kraftig retorikk og gode intensjoner vil ikke stoppe et eneste terroristangrep, sa Obama.

Han åpnet møtet der FNs sikkerhetsråd ble enige om skjerpet grensekontroll og internasjonalt samarbeid i kampen mot fremmedkrigere. Norge var ett av landene som sto bak forslaget, sammen med blant andre USA.

- Resolusjonen må følges opp av handling for å ha en effekt, sa presidenten.

Solberg talte Alle de faste medlemslandene var enige om resolusjonsteksten på forhånd. Den handler hovedsakelig om forpliktelser når det gjelder forebygging av rekruttering av fremmedkrigere, grensekontroll, kriminalisering av reiser og forsøk på reiser med terror som formål, samt et internasjonalt strafferettslig samarbeid.

Totalt 51 land hadde taletid under møtet onsdag, blant andre Norge og statsminister Erna Solberg (H).

- I dag sender vi et klart signal fra dette rommet om at vi alle vil gjøre vår del, sa Solberg til Sikkerhetsrådet.

Etter vedtaket onsdag er resolusjonen juridisk bindende for alle FNs 193 medlemsland. Sikkerhetsrådet har myndighet til håndheve resolusjonen, enten med økonomiske sanksjoner eller våpenmakt.

Trakk fram Oslo-marsj Statsministeren kom med en sterk fordømmelse av kriminelle terroristhandlinger gjennomført av europeiske borgere og trakk fram tre hovedpunkter i sitt innlegg:

Det må kjempes mot terrorisme i Irak og regionen rundt, det trengs et tettere internasjonalt samarbeid i kampen mot terror og radikaliseringen må bekjempes også på hjemmebane for FNs medlemsland.

Solberg trakk også fram den nylige marsjen mot IS i Oslos gater.

- Jeg ble oppmuntret av å se store folkemengde med alle type bakgrunner fylle Oslos gater nylig. De marsjerte mot terror. Som en ung, muslimsk arrangør sa: ISIL er ikke mitt Islam, sa Solberg til FN.

- Offensivt og bra Framveksten av ekstremistgrupper som Den islamske staten (IS) og Nusrafronten, al-Qaidas syriske avlegger, er bakgrunnen for resolusjonen. Mer enn 15.000 personer fra mer enn 80 nasjoner har reist for å krige i Syria, estimerer amerikansk etterretning.

- Vi mener at det som nå ligger i denne resolusjonen, er offensivt og bra. Fremmedkrigere er i ferd med å bli et svært stort problem, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

- Det som nå skjer i Sikkerhetsrådet, viser at verden tar dette med fremmedkrigere på alvor. En samlet verden står bak dette initiativet, sier Brende.

I tråd med norsk lov Regjeringen har sammenlignet punktene i FN-resolusjonen med Justisdepartementets lovforslag som er på høring. Det omhandler nettopp kriminalisering av visse handlinger knyttet til fremmedkrigere. Dette lovforslaget dekker punktene i FN-resolusjonen, opplyser UD onsdag.

De delene av resolusjonen som er bindende for medlemslandene, er dekket av dagens lover, understreker statsminister Solberg:

- Der er resolusjonen formulert annerledes enn norsk lov, men når vi har hatt vår gjennomgang av dette, så viser den at det som ligger av bindinger av norske myndigheter er innenfor det som er dagens lovverk i Norge.

(NTB)