Respekt for FN

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I fem uker har FNs våpeninspektører hastet fra sted til sted i Irak i jakten på Saddam Husseins angivelige masseødeleggelsesvåpen. Ikke mindre enn 230 steder er kontrollert. Nå intensiverer inspektørene jakten i fjerne avkroker av Irak. De har bare ei uke på seg før inspektørenes leder Hans Blix må legge fram en statusrapport fra FNs sikkerhetsråd, og bare 18 dager før Blix må avgi den endelige rapporten om inspektørenes funn i Irak.
  • Så langt har ikke inspektørene noe å skrive i rapporten. Det er det ikke bare irakerne som hevder. Anonyme inspektører har fortalt til en rekke medier at de rett og slett ikke har funnet noen ting, knappe tre uker før Blix presenterer rapporten som vil avgjøre om det blir krig mot Irak. En inspektør sier til BBC at «selv om de skulle åpne alle dørene i Irak for oss og holde dem åpne 24 timer i døgnet, vil vi ikke være i stand til å finne en svart katt i et mørkt rom, spesielt hvis den ikke er der».
  • President George W. Bush og hans administrasjon gjentar stadig vekk at den svarte katten er der. USA har lovet å gi inspektørene den etterretningsinformasjonen som danner basis for påstanden om at Saddam Hussein har masseødeleggelsesvåpen. Men så langt har ikke denne informasjonen nådd inspektørene i Irak, sier de selv. USA, som krever at Saddam Hussein skal samarbeide med FN til siste resolusjonskomma, må også selv samarbeide med FN.
  • Å samarbeide med FN betyr også å respektere FNs arbeid i Irak, den rapporten Hans Blix skal legge fram, og de vedtakene et samlet Sikkerhetsråd fatter. Dessverre synes George W. Bush å være mer opptatt av å trekke egne konklusjoner enn å lytte til FN. «Vi kan nå være sikre på at han (Saddam Hussein) viser forakt for FN og FNs sikkerhetsråd og dets resolusjoner,» sa Bush til jublende soldater på basen Fort Hood i Texas fredag. Han viste til Iraks erklæring om sine våpenprogrammer avgitt før jul, en rapport USA allerede har slått fast strider med FNs resolusjon 1441. Denne typen forhåndsdommer er virkelig forakt for FN og den vei FN har valgt overfor Irak.