Respekt for mor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I Dagbladets serie om keisersnitt leser vi i dag at Britney Spears og fotballfrue Victoria «Posh» Beckham foretrekker kniven. Rike kjendisdamer er blitt «too posh to push» som det heter i engelske tabloidaviser. Verdens helseorganisasjon anbefaler at keisersnitt ikke utgjør mer enn 15 prosent av fødslene i landet, i vestlige land bør andelen ligge på ni-ti prosent. I Norge er keisersnittfrekvensen 16 prosent og økende. I Italia og USA over 30 prosent.

Friske kvinner kan og bør føde selv. For de fleste gir rier og smerter den flotteste fødselsopplevelsen og minst plager. Men det er uheldig at det i dag er store forskjeller på hvordan sykehusene vurderer søknader om planlagt keisersnitt. Oslokvinner får innvilget keisersnitt «bare» på grunn av fødselsangst. I Bergen og Trondheim blir kvinner presset til vaginal fødsel selv om de sliter med tidligere traumatiske fødsler, barnedød eller seksuelle overgrep. Det er arrogant når overlege Per Børdahl ved Kvinneklinikken på Haukeland avviser kritikk med at «ingen har rett til keisersnitt». Kvinner med tung fødselsbagasje skal bli hørt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer