Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Respektabel beslutning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Leif Frode Onarheim trekker seg fra styret i oljeselskapet Saga fordi han er uenig i selskapets satsing i Iran. Onarheim går til dette skrittet fordi det strider mot hans samvittighet at Saga vurderer å gå inn i et land som styres av et regime som har utstedt dødsdom over en av vår tids fremste forfattere, Salman Rushdie, og forlagssjef William Nygaard.
  • Det hører til blant de absolutte sjeldenheter at en framtredende næringslivsleder påberoper seg sin samvittighet i en sak som handler om en bedrifts videre utvikling. De kan være uenige om de økonomiske disposisjonene, om vurderinger av hvor lønnsomt et prosjekt er. Ja, enkelte ganger bøyer også næringslivet seg for politiske boikottbeslutninger. Men menneskerettighetene og andre høyverdige liberale prinsipper inngår ikke eksplisitt i argumentasjonen. Derfor er det oppsiktsvekkende at Onarheim går ut av Saga med den begrunnelsen han bruker.
  • Rett nok er Onarheim i denne forbindelse ikke noen hvem som helst. Han er leder av NHOs etikkutvalg og har anbefalt bedriftslederne å legge også andre verdier til grunn i sine beslutninger enn økonomi. Bl a har utvalget utarbeidet en sjekkliste over hva norske bedrifter bør undersøke før de etablerer seg i et land som Iran. Dessuten er han formann i styret for Aschehoug forlag der William Nygaard er sjef. Slik sett kan man si at Onarheim har stått i en valgsituasjon, og han har valgt kulturen og kampen for menneskerettigheter framfor de beinharde kapitalistiske verdiene.
  • Dette er et valg det står respekt av. Onarheim er selvsagt oppmerksom på de nye signalene som kommer fra Iran og som bærer i seg muligheter for en oppmyking av det autoritære presteregimet. Men fatwaen står fast, og Saga vil, som oljeselskap, neppe engasjere seg direkte eller indirekte i noen dialog for å fremme de positive signalene som deler av regimet nå sender ut. Norske næringsinteresser bør derfor ikke engasjere seg i Iran før den bisarre og meningsløse dødsdommen over ordets brukere er opphevet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!