«Respekten for fredsprisvinner Obama synker betraktelig - hvis han har godkjent avlytting av Angela Merkel!»

Ap's partisekretær Raymond Johansen reagerer kraftig på overvåkingsavsløringene.

SKUFFET: Arbeiderpartiets partisekretær Rayond Johansen reagerer kraftig på avsløringene om at USAs president Barack Obama skal ha godkjent overvåkingen av Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagblasdet
SKUFFET: Arbeiderpartiets partisekretær Rayond Johansen reagerer kraftig på avsløringene om at USAs president Barack Obama skal ha godkjent overvåkingen av Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: Jacques Hvistendahl / DagblasdetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Ingenting sjokkerer meg lenger, men respekten for fredsprisvinner Obama synker betraktelig- hvis han har godkjent avlytting av Angela Merkel!»

Det skriver Ap's partisekretær Raymond Johansen på sin åpne Facebook-side nå i kveld. Kraftsalven kommer i kjølvannet av gårsdagens avsløringer, da den tyske avisa Bild am Sonntag meldte at USAs president Barack Obama personlig godkjente avlyttingen av Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Obama fikk Nobels fredspris i 2009, for å ha styrket det internasjonale diplomatiet og samarbeidet mellom mennesker på tvers av grensene.

- Takket være Obamas initiativ spiller USA nå en mer konstruktiv rolle enn tidligere, sa Jagland. Obama har sørget for at verden retter øynene mot verdens konflikter, sa lederen av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, da han kunngjorde tildelingen.

Statsminister Erna Solberg (H) har også reagerert kraftig på avsløringene de siste dagene.

- Jeg mener at det ikke er akseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse. Norge og USA er nære allierte og har et tett samarbeid innen etterretning. Dette samarbeidet er av stor betydning for begge land. Det er viktig at det ikke skapes mistillit eller uro i dette viktige samarbeidet. Jeg har ikke kunnskap om jeg har vært overvåket, heter det i en pressemelding fra statsministerens kontor fra fredag.
 
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er av samme oppfatning:

- Det er uakseptabelt at allierte land driver etterretning mot hverandres politiske ledelse, sa han.

USA benekter alt Da en sint Merkel ringte Obama på onsdag forsikret presidenten, ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung, Merkel om at han ikke kjente til at etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) hadde avlyttet henne.

Men dette stemmer ikke, ifølge Bild am Sonntag. Avisa skriver at Obama i 2010 personlig godkjente spionasje mot Merkel, og viser til kilder i den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA. 

Stolte ikke på Merkel Kildene hevder at NSA-sjefen Keith Alexander fortalte Obama om avlyttingen, og at Det hvite hus senere skal ha bedt om en omfattende mappe på Merkel.

Obama skal ikke ha stolt på Merkel, og budskapet til NSA var: «Hvem er denne kvinnen egentlig?», skriver Bild am Sonntag.

Ifølge avisen hadde NSA tilgang til alle Merkels mobiltelefonsamtaler og tekstmeldinger. Men ikke til fastlinjen på Merkels kontor, som hun vanligvis bruker til samtaler med andre stats- og regjeringssjefer.

Merkel uttalte etter avsløringene at det var uakseptabelt å spionere på venner.

Det samme sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG nå i kveld.

- Hvis det er slik at allierte har overvåket allierte, så er det helt uakseptabelt, sier han til avisa.

Sitter på opplysninger Etterretningsopplysningene om Merkel skal ha blitt sendt rett til Det hvite hus, ikke til etterretningstjenestens hovedkvarter i Maryland først, slik som er vanlig praksis.

Ifølge nyhetsmagasinet Der Spiegel kan Merkel ha vært overvåket av NSA i mer enn ti år. Magasinet hevder å sitte på opplysninger som viser at National Security Agency (NSA) har hatt tilgang til Merkels telefon helt siden 2002.

Ifølge Bild am Sonntag ble også Merkels forgjenger Gerhard Schröder spionert på. Den angivelige avlyttingen skal ha startet under president George W. Bush.

Slik startet det Den britiske avisa The Guardian meldte torsdag at USAs National Security Agency (NSA) kan ha avlyttet hele 35 statsledere over hele verden.

De viser til et hemmeligstemplet NSA-dokument fra varsler Edward Snowden, som viser at NSA oppfordret blant annet Det hvite hus og Pentagon til å dele statslederes telefonnummer, så NSA kunne legge dem til i sine overvåkningssystemer.

35 statsledere Dokumentet fra 2006 viser ifølge The Guardian at en amerikansk statsansatt delte over 200 telefonnumre til 35 ulike statsledere med NSA.

Videre påpeker dokumentet at de fleste av disse numrene lå åpent ute fra før, og allerede var listet opp, men at de hadde fått oversikt over 43 «nye» telefonnummer til statsledere.

Hvis dette stemmer, er overvåkningen av stater og statsledere mye mer omfattende enn tidligere antatt.

- Norge spionert på
Men USAs National Security Agency (NSA) har ikke bare spionert på de store nasjonane, som Frankrike, Italia, Tyskland og Brasil.

Også Norge er utsatt for amerikansk spionasje, den amerikanske forfatteren og journalisten Glenn Greenwald (46), som skriver The Guardian.

- Ja, jeg hemmelige Snowden-dokumenter som viser at Norge er blitt overvåket av NSA. Men foreløpig vet jeg ikke hvor sensitive dokumentene er, eller om de gjelder både personer og norske selskaper, forteller Greenwald til Dagbladet.