- Respekter de homofile

Kronprins Haakon overrasket mange da han gikk på homsebar i Oslo. I et svært åpenhjertig intervju med NRK maner han folk til å respektere homofile av begge kjønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsen mener det gjøres for lite i Norge for å hindre diskriminering av personer med annen hudfarge, religion eller seksuell legning. Intervjuet med kronprins Haakon som Dagsrevyen sendte i går, var et utdrag av et TV-program som NRK skal sende i beste sendetid lørdag kveld. I intervjuet framstår kronprinsen som en meget bevisst ung mann med meningers mot.

- Ikke ferdige

- Diskriminering er ikke noe vi har jobbet oss ferdig med, det er en prosess vi kanskje ikke en gang jobber nok med i Norge. Når jeg snakker med utlendinger om dette, så ønsker jeg å dra hjem og forsøke å forandre på disse tingene, sa kronprins Haakon.

Kronprins Haakon fikk venner fra ulike land, kulturer og raser da han studerte ved Berkley i USA. Økt kunnskap skaper økt respekt, mener kronprisen. Han ønsker å bekjempe all form for diskriminering, og nevnte de homofile spesielt i intervjuet.

Ros fra Bondevik

Statsminister Kjell Magne Bondevik er full av ros over kronprins Haakon etter at han i et intervju i Dagsrevyen i går uttrykte et sterkt ønske om å slåss mot alle former for diskriminering her i landet.

- Jeg synes det er flott at kronprinsen står fram og markerer slike holdninger. Det overrasker meg ikke, for jeg har snakket både med ham og den øvrige kongefamilen og vet at de ønsker å formidle slike holdninger, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

- Jeg tror kronprinsens uttalelser vil virke positivt i integreringsdebatten. Kongen har tidligere gitt uttrykk for de samme holdningene. At kongefamilien står fram med et slikt engasjement, har veldig stor betydning for økt respekt og toleranse for mennesker med en annen bakgrunn, sier Bondevik til Dagbladet.

Ikke politikk

Han er ikke redd for at kronprinsen beveger seg inn i en politisk debatt.

- Nei, toleranse er en grunnleggende verdi. Jeg er overbevist om at kronprinsen i likhet med kongen veldig godt greier å formidle holdninger for økt toleranse uten å begi seg inn på partipolitikk, sier Bondevik.

VAR PÅ HOMSEBAR: Kronprins Haakon, her fotografert på Blindern hvor han studerer, maner til åpenhet og toleranse. I TV-intervjuet nevner han spesielt de homofile.