Respekter flertallet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • SV-leder Kristin Halvorsen har lenge prøvd å advare Jens Stoltenberg mot å sparke i gang en ny EU-debatt før valget i 2005. Hun mener det vil være ødeleggende for samarbeidet på venstresida i norsk politikk. I første rekke har det slått sprekker i den indre harmoni som har preget SV de seinere åra. Ikke før hadde Stoltenberg kommet med sitt EU-utspill, så rir prosedyredebatten partiet igjen slik den gjorde før siste folkeavstemning.
  • På landsstyremøte tidligere i vinter sa Halvorsen at partiet ville respektere et ja-flertall, uansett hvor knapt. Nå får hun kritikk av flere sentrale partimedlemmer, som ikke vil la seg forplikte av et folkeflertall til å stemme for EU i Stortinget. Grunnloven krever tre fjerdedels flertall for at Norge skal bli medlem av en internasjonal organisasjon som EU.
  • Det er ingen tvil om at en folkeavstemning formelt sett bare er rådgivende. Men når Stortinget først ber folket om råd, ville det være udemokratisk om de folkevalgte ikke respekterte flertallet. Politisk er dessuten en slik linje blitt uholdbar for det tidligere så unisone nei-partiet. Meningsmålinger viser at SVs framgang har tiltrukket et betydelig antall ja-velgere, og SVs velgere er sterkt splittet i spørsmålet. Ikke minst skyldes det at kvinner blir stadig mer positive til EU. Hvis ja-velgerne ikke kan stole på SV, kan veien være kort over til Ap.
  • Jens Stoltenberg har tatt til orde for en ny folkeavstemning like etter neste stortingsvalg. Det er ikke for tidlig. EU-spørsmålet har vært ødeleggende for norsk politikk i over 20 år. Så lenge det er uavklart, skaper det samarbeidsproblemer både til høyre og venstre. Vi er enig med Stoltenberg i at uenigheten om EU heller ikke kan være til hinder for et forpliktende samarbeid på venstresida. Det vil SV og partiets velgere ha mest å tape på.
  • Kristin Halvorsens klare standpunkt følger de demokratiske spillereglene. Det viser også at hun i motsetning til enkelte av sine partifeller har forstått SVs endrete rolle i norsk politikk.