Respektert og hatet

Som senator nyter Hillary Clinton en respekt hun aldri ble forunt som førstedame. Hennes makt kommer ikke lenger fra Bills posisjon, men fra velgerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONGYEARBYEN (Dagbladet): Det er nesten utrolig. Vi er så nær Nordpolen det går an å komme i et lite gruvesamfunn på enden av verden. Likevel vet alle hvem Hillary er, sa senator John Sunnunu mens han ristet på hodet og hutret litt i den lyse, men kalde natta i Longyearbyen. Han og de andre senatorene i delegasjonen fikk stort sett fred fra kameralinsene og nøt både polarnatta og billig øl i baren.

Senator Hillary Clinton holdt seg derimot unna det offentlige rom. For selv i denne fjerne avkroken av verden, med bare et fåtall norske journalister til stede, ble senatoren fra New York og hennes image voktet nøye av hennes rådgivere og agenter fra Secret Service.

Tidligere denne dagen, under senatordelegasjonens besøk til Ny-Ålesund med påfølgende båttur på Kongsfjorden og lunsj i utposten Ny London, tok fotografene bilder av Hillary i en klumpete og rar redningsvest. Alle måtte ha den på i gummibåtene som tok følget fra skipet Nordsyssel til stranda der lunsjen ble servert.

Men Hillarys to rådgivere, Huma Abedin og Andrew Shatiro, forsøkte uten hell å stanse fotograferingen.

Om kvelden tok Shatiro kontakt med Dagbladets fotograf for å finne ut om bildene på noe vis ville selges videre. Shatiro var engstelig for at de skulle nå avismagnaten Rupert Murdochs aviser i USA og misbrukes i deres kampanjer mot Hillary.

-  Den eneste måten jeg kan unngå kontroverser, er å gå med en pose over hodet når jeg er ute blant folk, eller si at jeg ikke har noen meninger eller tanker om noe og uansett aldri vil uttrykke dem offentlig, sa Hillary Clinton under ett besøk i Australia mens hun fortsatt var førstedame.

UTSAGNET ER FORTSATT GYLDIG.

Tusener av bilder tas av Hillary. De få som blir tatt uten at hun rekker å smile eller der hun framstår som rar, vil garantert havne på Hillary-haternes førstesider.

For Hillary er fortsatt et hatobjekt for høyresiden i amerikansk politikk. Et søk på Hillary Clinton på Google utløser et skred av hatartikler og stadig nye repriser på løst funderte skandaler fra tida som førstedame.

-  Det ser aldri ut til å slutte. Om det går noen dager uten at de har fått noe å snakke om, finner de opp noe. Det slutter aldri, sa Clinton i et intervju med Washington Post for to år siden.

Denne seinsommeren har det kommet to nye biografier som gir Clinton-haterne anledning til mer drittslenging. I Christopher Andersens «American Evita - Hillary Clinton's Path to Power» står det at det ikke bare var Bill som hadde seksuelle eventyr utenfor ekteskapet. Hillary skal ha hatt et kjærlighetsforhold til Vince Foster - en advokatkollega fra Arkansas som ble med til hennes stab i Det hvite hus. Foster - også han gift - tok sitt eget liv i 1993.

ANDERSEN SKRIVER OGSÅ

at Hillary ved flere anledninger gikk fysisk løs på sin mann i et av sine mange raserianfall. Når raseriet ikke gikk ut over Bill, var det staben, sikkerhetsfolkene og til og med regjeringsmedlemmene som fikk skyllebøtter med banneord.

En av Andersens hovedkilder er Dick Morris, tidligere rådgiver for Clinton, nå Clinton-hatende kommentator i den konservative fjernsynskanalen Fox News og avisa New York Post, begge eid av Rupert Murdoch. Også han har kommet med sin motbiografi til Hillarys selvbiografi «Living History». I «Rewriting History» framstilles Hillary som en pengegrisk og kynisk maktpolitiker med ett mål for øye - å bli president. «Som president, vil det faktum at hun og hennes mann har tjent nærmere 20 millioner dollar på å skrive bøker, minske hennes appetitt for penger? Vil hans årlige inntekt på 10 millioner dollar slukke hennes tørst for sikkerhet?»

Men minst ett punkt i Morris' framstilling støttes også av andre innsidere, og det er Hillary Clintons eksplosive temperament. «Det er alltid kamp for henne. Hun vil alltid gå på med hornene nede.»

George Stephanopoulos skriver i sine memoarer «All too Human» at Hillarys «krigerske skrankeadvokatinstinkter var, beklageligvis, årsaken til mange av hennes manns feilsteg.» Stephanopoulos var pressetalsmann i Det hvite hus i Clintons første fire år.

PÅ SVALBARD FIKK

det norske vertskapet mandag en anelse av denne siden ved Hillary da hun etter besøket i Ny-Ålesund ga uttrykk for at tålegrensen for fotografer og journalister var i ferd med å bli nådd. På et tidspunkt fryktet de norske vertene med Jan Petersen i spissen, at Hillarys dårlige humør skulle legge en demper på den lukkede middagen på gourmetrestauranten Huset.

Det motsatte skjedde. En svært livlig og pratsom Hillary drakk vodka og diskuterte alt fra homofilt partnerskap til klimaproblemene i Arktis.

Som senator har hun klart å opparbeide seg solid respekt både blant sine egne partifeller og blant republikanerne som sto bak den politiske stormen mot henne da hun var førstedame.

-  Hun har funnet sin rolle som førstegangssenator og respekterer spillereglene i Senatet. Det er mange som har blitt overrasket over hvor solid og dyktig hun er, forklarer en medarbeider som var med i senatordelegasjonen til Svalbard. Washington Post skriver at hun har funnet ro og trygghet i visshet om at hennes innflytelse nå stammer fra velgerne, ikke fra makten hennes mann har utøvd først som guvernør i Arkansas, deretter som president.

Ifølge den velrenommerte avisa jobber Hillary mellom 12 og 14 timer sju dager i uka. Tempoet sliter på henne, men hun er avhengig av politikk, forteller hennes medarbeidere.

Hun bor mesteparten av tida i huset hun og Bill kjøpte på Whitehaven Street nord i Washington for nesten 20 millioner kroner. Paret har i tillegg et hus i Chappaqua i New York - byen der Clinton har sine kontorer.

BILL CLINTON SIER DE

prøver å holde av fire kvelder i uka til hverandre, men kilder i Hillarys stab sier dette er mer fantasi enn realitet.

-  Han er ikke her veldig ofte. Hennes tidsplanlegger holder kontakten med hans tidsplanlegger, sier en av staben til Washington Post, uten å legge antydninger om brudd i det faktum at de begge har så mye å gjøre at tid sammen er vanskelig.

Ved siden av senatorjobben har Hillary en rekke funksjoner for Demokratene der hun i dag er en lysende og voksende stjerne. Huset i Washington er blitt en pengemaskin for både Hillarys innsamling til egen gjenvalgskampanje i 2006, og for valgkampkassene til andre senatorer. Enkelte betaler gladelig 25 000 dollar for å spise med Hillary under hennes innsamlingsmiddager her.

DET BÅDE HENNES FIENDER

og venner spør seg om er om valgkampkassa vil bli brukt til en presidentkampanje. Dick Morris og Christopher Andersen mener hennes ambisjon er så sterk at hun håper John Kerry vil tape for George W. Bush i presidentvalget i november, for å bane vei for hennes kandidatur i 2008.

-  Hillary kan snakke om hvor sterkt hun ønsker at Bush skal tape, men med ham i fire nye år, har hun klar bane i 2008, sier en informert kilde i Andersens Hillary-biografi.

I fjor høst var det også sterke krefter i det demokratiske parti som ønsket at Hillary skulle stille til valg. For til tross for et sterkt hat mot henne, nyter hun også sterk støtte i befolkningen.

Bortsett fra senator John Kerry som nå stiller til valg, er det ingen demokratiske senatorer som klarer å trekke så mange folk til politiske arrangementer som Hillary.

I gymsalen i Ny-Ålesund stilte Nordlys' utsendte medarbeider spørsmålet om hun kunne tenke seg å komme til Tromsø dersom byen får OL - og da som president. Før hun var ferdig med å le og begynne på sitt svar, kvitterte senator John McCain:

-  Hun vil komme tilbake som keiser!

BESTSELGER: I Hillarys bok «Living History», som kom i fjor, forteller hun om ekteskap og utroskap, og livet som presidentfrue
ROLLEBYTTE: Nå er det den tidligere presidenten som er støttespilleren, mens Hillary muligens sikter mot lederstillingen i Det hvite hus.
I BAKGRUNNEN:Hillary tilbrakte mange år i sin manns skygge. Her fra valgkampen i Illinois i 1992, mens Bill enda var presidentkandidat.
KONTROLLFRIK: Selv på besøk i Ny-Ålesund, med bare noen få pressefolk til stede, vokter Hillary Clinton sitt image godt. Hun er livredd for at noen skal ta lite flatterende bilder av henne - bilder som kan misbrukes av hennes motstandere.