Frykter Norge tas tilbake til 1890-tallet

- Respektløst, kunnskapsløst og historieløst. Jeg har ikke ord

Striden rundt norske legers arbeidstider tiltar i styrke, mens streiken trappes opp. 

I KONFLIKT: Anne-Kari Bratten, leder for Spekter Arbeidsgiverforening, diskuterer legenes arbeidstider med Legeforeningen og Akademikerne Helse. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
I KONFLIKT: Anne-Kari Bratten, leder for Spekter Arbeidsgiverforening, diskuterer legenes arbeidstider med Legeforeningen og Akademikerne Helse. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fredag ble sykehusstreiken trappet opp, og til sammen 500 leger og sykehusansatte er tatt ut i streik. Tolv sykehus er nå berørt.

Stridens kjerne er legenes arbeidstid og hvordan den skal planlegges. Legene ønsker retten til kollektive avtaler, og beskylder arbeidsgiverforeningen Spekter for å ville ha individuelle avtaler med hver enkelt lege.

Det nekter Spekter, som samtidig nekter å gå med på kravet om kollektive avtaler.

Til Dagbladet sier forhandlingsleder Rune Frøyland fra Akademikerne Helse at Spekter vil sette norsk arbeidsliv tilbake i tid. Langt tilbake i tid.

- Individuelle avtaler på hvordan man skal disponere en arbeidstaker i inntil 60 timer i uka - det er slik man holdt på før Norge fikk ny arbeidsmiljølov i 1890-årene. Om Spekter får viljen sin, vil de sette norsk arbeidsliv langt tilbake i tid, hevder Frøyland.

Han sier legene har fått bred støtte fra andre arbeidstakerorganisasjoner, som ifølge Frøyland er like bekymret for en liknende utvikling i andre bransjer.

Korte kontrakter

Frøyland - som leder Akademikerne Helse - frykter at sykehusledelsen vil pålegge norske leger å jobbe for mye, og at det igjen skal gå utover sikkerheten og kvaliteten på norske helsetjenester.

UT MOT SPEKTER: Leder av Akademikerne helse Rune Frøyland og flere andre leger streiker utenfor Ullevål sykehus onsdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UT MOT SPEKTER: Leder av Akademikerne helse Rune Frøyland og flere andre leger streiker utenfor Ullevål sykehus onsdag morgen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er truende for et godt helsevesen. Leger som jobber mye blir slitne og har helt klart mindre trivsel. Da øker også sjansen for å begå feil. Jeg er veldig redd for at norske leger ikke får nok rom til å gjøre egne vurderinger og at de framover vil bli gitt for mange krevende oppgaver og vakter. Da kan vi få trøtte og farlige leger, advarer han.

- Det er jo lov å si nei til en overtidsvakt?

- Ja, men i norske sykehus går nesten halvparten av alle leger på midlertidige ansettelser. Fra én kontrakt på tre måneder, til en ny, til en ny. De legene vet at dersom de ikke sier ja til å jobbe, så ligger de tynt an med tanke på å få forlenget sitt vikariat. Dette vet alle. Makten i arbeidslivet er slik, hevder han.

- Respektløst, historieløst, kunnskapsløst

Anne-Kari Bratten i Spekter steiler når hun hører motparten dra sammenlikninger mellom sykehusene i dag og arbeidslivet på 1890-tallet.

- Det synes jeg er respektløst overfor dem som kjempet for tariffavtaler på 1890-tallet. Det er også historieløst og kunnskapsløst å sammenlikne sykehus i Norge i 2016 med arbeidslivet i 1890, sier hun.

- Hvorfor det?

- Norske sykehus har hundrevis av verneombud, tusenvis av tillitsvalgte og det er et hundre prosent tariffavtaledekning. Det er haugevis av tilsyn, også. Ett av sykehusene hadde 47 offentlige tilsyn i løpet av ett år. Å sammenlikne dette med 1890-årene... jeg finner ikke ord, fortsetter Bratten og legger til:

- De får lese seg opp på fyrstikkarbeiderstreiken. Jeg er lei av de som framstiller sykehus i Norge som et bakgårdssted å jobbe.

Handler ikke om penger

En norsk lege tjener i snitt 995 000 kroner i året, men Frøyland i Akademikerne understreker at konflikter ikke dreier seg om penger - bare om tid. Han presiserer likevel at norske leger «har lavest lønn i Europa, relativt sett».

Bratten i Spekter svarer Akademikerne Helse med at hun ikke ønsker å tvinge noen leger til å jobbe mer enn 38 timer i uka.

- Vi ønsker at alle arbeidsplaner skal settes opp i samarbeid med de tillitsvalgte, slik som det står i tariffavtalen og i loven. Og det er ikke Legeforeningens jobb å sørge for sikkerheten på et sykehus, det er faktisk sykehusledelsen som har ansvaret for pasientsikkerheten og arbeidsmiljøet. Ledelsen ønsker selvsagt en forsvarlig pasientbehandling, og de må få anledning til å styre sykehusene på en måte som gjør at fellesskapets midler blir brukt på en best mulig måte - i samråd med de tillitsvalgte

Høie følger med
Ifølge de streikende legene har de ikke fått noen reaksjon fra Spekter og arbeidsgiverne etter at streiken ble trappet betydelig opp på fredag. Etter reglene er det tvungen mekling når en streik har vart i 30 dager.

Helseminister Bent Høie (H) har ikke kommentert saken på annet vis enn å understreke at han følger med.

- Jeg ønsker selvfølgelig at man skal finne en løsning for å unngå at streiken blir langvarig, men det er et ansvar for partene, sier Høie til NTB.

Anne-Kari Bratten i Spekter sier forhandlingsklimaet mellom de to partene har vært konstruktivt og godt, til tross for tidvis hardt ordskifte i offentligheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer