-  Respektløst og uklokt

Kjell Magne Bondevik refser det kristne bladet «Magazinet» for å ha trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg mener det var uklokt å trykke tegningene. Denne handlingen vitner om mangelfull respekt for islam, og for det muslimer holder hellig, sier Bondevik.

Krever respekt

Bondeviks refs av «Magazinet» vil bli lagt merke til i kristen-Norge. Sterke aktører i kristenlivet støtter helhjertet opp om «Magazinets» rett til å publisere støtende karikaturer av Muhammed.

Redaktør Finn Jarle Sæle i den kristne nettavisa «Norge i dag» slo i går fast på lederplass at norske medier ikke kan «underlegge oss noe islamsk billedforbud».

Bondevik er uenig: -  Vi som har en tro vil mer enn noen vite hvor viktig det er å vise respekt for det som andre trossamfunn holder hellig.

Fornærmelser

Førsteamanuensis og islam-ekspert Arild Romarheim ved Menighetsfakultetet, sier til Dagbladet at det kristne bladet «Magazinet» ikke burde trykket Muhamed-bildene.

-  Vi trenger dialog mellom vesten og den muslimske verden. Når man trykker slike bilder er det som om vi kommuniserer med skjellsord, sier han.

-  I den muslimske verden oppleves dette som å bli tråkket på. De opplever at vestlige land ydmyker deres hellige følelser. Derfor var det mildt sagt svært uklokt av «Magazinet» å trykke disse bildene, sier Romarheim, og mener en ikke kan forvente at folk i muslimske land uten videre har forståelse for vestens snakk om ytringsfrihet i denne saken.

Det var avisa JyllandsPosten som i fjor høst inviterte 40 danske karikaturtegnere til å tegne profeten Muhammed. Da de ble publisert, ble det rabalder.

I Islam gjelder et generelt bildeforbud. Man avbilder ikke Gud eller profeten Muhammed, eller Jesus, for den del. Bildeforbudet er begrunnet i Koranen, men er basert på det jødiske forbudet mot å avbilde Gud, som står i 2. Mosebok.

KRITISK: Kjell Magne Bondevik.
DRAPSTRUET: Redaktør Vebjørn Selbekk og generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund har mottatt drapstrusler etter at Muhammed-bildene ble trykket i det kristne bladet «Magazinet».