- Det handler om norske myndigheters ansvar om å følge opp sine internasjonale forpliktelser overfor mennesker som befinner seg i Norge. Og det handler om respekt for de jentene som er i en risikosituasjon, sier menneskerettighetsjuristen Gro Hillstad Thune.
I mange år har hun vært rådgiver for Primærmedisinsk Verksted (PMV), Somalisk kvinneforening og andre somaliske organisasjoner.
Hun kritiserer myndighetenes tilnærming og virkemidler i kampen mot omskjæring.- Myndighetene har plikt til å forhindre at unge jenter blir omskåret. Og de har også et ansvar for å søke de metodene som er mest effektive. Det gjør de ikke hvis de ikke lytter til dem som har mest kompetanse om problemet og løsningene.
Demonstrere avsky
Thune forstår at Dagbladets reportasjer denne uka om fire norske søstre som skal ha blitt kjønnslemlestet i Gambia, sjokkerer. - Men hver gang det dukker opp en sak som handler om omskjæring i media, er reaksjonen den samme: Demonstrasjon av asky og demonstrasjon av handlekraft. Nå må vi komme videre.
Arbeiderpartiet og FrP vil innføre obligatorisk helsesjekk av småjenters underliv. Stortingsflertallet ønsker også å innføre meldeplikt for helsepersonell, lærere og andre som oppdager at en jente er kjønnslemlestet eller står i fare for å bli det. Familieministeren og fagpersonell gikk imot forslaget, som ble sett på som krenkende for barna.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger