-  Respektløst

Gro Hillestad Thune mener norske myndigheters metoder i kampen mot omskjæring er byråkratisk, kortsiktig og respektløs.Dermed bryter Norge sitt menneskerettighetsansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Det handler om norske myndigheters ansvar om å følge opp sine internasjonale forpliktelser overfor mennesker som befinner seg i Norge. Og det handler om respekt for de jentene som er i en risikosituasjon, sier menneskerettighetsjuristen Gro Hillstad Thune.

KJØNNSLEMLESTELSE. Ingen vet hvor mange norske jenter som kjønnslemlestes, men antallet jenter som er i faresonen er i sterk økning. Det finnes ingen forskning på i hvilken grad tradisjonen opprettholdes når foreldre flytter til Norge.

Forskning fra England og erfaringer fra Danmark tyder på at rundt halvparten av foreldrene som er innvandret til Vesten fra høyrisikoland fortsetter å få døtrene lemlestet.

Det bor i dag 6000 unge jenter i Norge med opprinnelse i høyrisikoland, der over 80 prosent av kvinnene lemlestes. Det betyr at tusenvis av norske jenter står i fare for å bli kjønnslemlestet.

Allerede i 2002 anslo Kommunaldepartementet i sitt faste nyhetsbrev at 1000 norske jenter er i faresonen for å bli lemlestet. I dag er tallet mye høyere.

LES SAKENE SÅ LANGT

I mange år har hun vært rådgiver for Primærmedisinsk Verksted (PMV), Somalisk kvinneforening og andre somaliske organisasjoner.

Hun kritiserer myndighetenes tilnærming og virkemidler i kampen mot omskjæring.-  Myndighetene har plikt til å forhindre at unge jenter blir omskåret. Og de har også et ansvar for å søke de metodene som er mest effektive. Det gjør de ikke hvis de ikke lytter til dem som har mest kompetanse om problemet og løsningene.

Demonstrere avsky

Thune forstår at Dagbladets reportasjer denne uka om fire norske søstre som skal ha blitt kjønnslemlestet i Gambia, sjokkerer. -  Men hver gang det dukker opp en sak som handler om omskjæring i media, er reaksjonen den samme: Demonstrasjon av asky og demonstrasjon av handlekraft. Nå må vi komme videre.

Arbeiderpartiet og FrP vil innføre obligatorisk helsesjekk av småjenters underliv. Stortingsflertallet ønsker også å innføre meldeplikt for helsepersonell, lærere og andre som oppdager at en jente er kjønnslemlestet eller står i fare for å bli det. Familieministeren og fagpersonell gikk imot forslaget, som ble sett på som krenkende for barna.

-  Trussel om straff og kontroll fører bare til at problemet går lenger og lenger under jorda, sier Thune.

Legger ned

OPPGJØR: -  Trussel om straff og kontroll fører til at problemet går lenger og lenger under jorda. Muligheten for å påvirke svekkes for dem som jobber i miljøene når folk føler seg krenket, sier jurist Gro Hillestad Thune. Foto: Kristin Svorte
OPPGJØR: - Trussel om straff og kontroll fører til at problemet går lenger og lenger under jorda. Muligheten for å påvirke svekkes for dem som jobber i miljøene når folk føler seg krenket, sier jurist Gro Hillestad Thune. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Regjeringen har koordinert sitt arbeid mot kjønnslemlestelse i OK-prosjektet, Omsorg og kunnskap mot kvinnelig omskjæring, og har støttet Primærmedisinsk Verksted (PMV). Begge prosjektene er nå lagt ned.

-  PMV er blitt framstilt som et flaggskip i integrering. Likevel stoppes de økonomiske midlene, sier Thune som kaller nedleggelsen for uklokt og hensynsløst overfor de kvinnene.

-  Vi kaster bort integreringsmidler på byråkrati og forskere. Uforholdsmessig lite av pengene går direkte til dem som faktisk skal gjøre jobben.

-  Jeg har forsøkt å markedsføre kvinnenes kompetanse til UDI, politiet, departementet og andre, uten stor suksess. Og gang på gang har jeg vært vitne til at kvinnene som gjør jobben, overkjøres og usynliggjøres. Det opprører meg, sier Thune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer