Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Respiratormangel med døden til følge

Pasienter har dødd på SiA fordi sykehuset har for få respiratorer. Dette kommer fram i et hemmeligstemplet notat som Romerikes Blad avslørte i går. Forfatterne av notatet, sjeflege Jørgen Jonsbu og sykehusdirektør Yngve Haugstvedt, viser til taushetsplikten. De vil ikke bekrefte innholdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har fått pålegg om at slike dokumenter skal unndras offentligheten, sier Jørgen Jonsbu til Dagbladet.

Han bekrefter at sykehuset i mange år har dokumentert graverende mangel på utstyr, personale og plass til fylkespolitikerne.

At de samme politikerne har pålagt sykehusledelsen taushetsplikt vil han ikke kommentere.

- Jeg kan dokumentere at vi har meldt fra om mangel på respiratorer tidligere også, sier Yngve Haugstvedt.

Det er alt han vil si om sitt hemmelige notat.

Klagesak

Ifølge Romerikes Blad avsluttes notatet slik:
« ...For tidlig tilbakeføring til sengepost for å frigjøre respiratorer. Vi har hatt flere eksempler på katastrofale konsekvenser - pasienter som er tatt av respirator og tilbakeført sengepost, og som har dødd kort tid etter. Vi har bl.a. en sak hvor det har vært annonsert en klagesak i forhold til dette.»

Brevet er datert 19. november 1997 og underskrevet av direktør og sjeflege. Det er sendt helse- og sosialdirektøren i Akershus.

- Jeg hører du sier at Romerikes Blad skriver dette. Det får stå for din regning, sier Haugstvedt.

Jonsbu bekrefter at de har sendt et notat, og etter mye om og men sier han:

- Jeg håper vi får et svar snart.

Klar tale

Avdelingsoverlege Tor Martin Hoel på Anestesi- og intensivavdelingen er i motsetning til sine to sjefer klinkende klar i beskrivelsen av forholdene:

- Vi har en kolossal mangel på respiratorer og på sykepleiere. Avdelingen ble opprettet midlertidig med seks respiratorer og 45 sykepleiere i 1979. Eneste forskjell i dag er at vi har tre sykepleiere mer, men tolv stillinger står ubesatt. Vi har ni maskiner, men det er bare plass til seks. Bare fire maskiner har det antall sykepleiere som kreves.

- Har det vært alvorlige komplikasjoner som følge av manglende kapasitet på respiratorer?
- Ja.

- Hva innebærer det?

- Det vil jeg ikke uttale meg om på det nåværende tidspunkt, sier Hoel, som sendte et brev til sykehusdirektøren for en uke siden.

Her beskriver han elendigheten ved intensivavdelingen:

Sendt videre

«I dag, mandag 24. november, har vi ni pasienter på respirator. I løpet av de siste dagene er fire respiratorpasienter omdirigert til andre sykehus. Vi har sykepleierbemanning til fire respiratorpasienter. Fra og med lørdag natt til i dag har vi leid inn 29 ekstravakter,» skriver han i brevet.

- Vi blåser i arbeidsmiljølov og økonomi, og leier inn ekstrahjelp. Alle sykepleiere som tar ekstravakter, blir belønnet med bonus for å fristes til å jobbe. Dette har jeg direktørens og sjeflegens fulle støtte til å gjøre, sier Hoel.

Han viser til at respiratordøgn har økt med 63 prosent på to år.

SiA har halvparten av kapasiteten som størrelsen på sykehuset tilsier, samt den eldste og dårligste maskinparken på Østlandet.

Mangelen på sykepleiere gjør at intensivsykepleiere fra postoperativ må brukes på intensivavdelingen. Konsekvensen er at operasjoner må utsettes og ventelistene blir lengre.

Det var planlagt 40 prosent færre operasjoner fram til oktober i år, i forhold til samme tidspunkt i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!