Respiratorsykkelen stjålet og ødelagt: Asbjørn Johannes (2,5) må holde seg inne i sommer

En medfødt sykdom holder Asbjørn-Johannes inne. Da den spesialbygde respiratorsykkelen ble stjålet, tenkte moren at sommeren var over.

TOK GREP: Elsykkelen til alvorlig syke Asbjørn Johannes (2,5) og mor Kristin Aanestad ble frastjålet utenfor St. Olavs hospital. Video: Frank Karlsen Vis mer

Spesialsykkelen til Asbjørn Johannes (2,5 år) forsvant fra bakgården i Trondheim, mens mor og sønn var på kontroll på St. Olavs hospital fredag. Mamma Kristin Aanestad etterlyste sykkelen i et fortvilet Facebook-innlegg, som raskt ble delt over 3000 ganger.

Politiet fant sykkelen fredag kveld. Ødelagt.

- At sykkelen er ødelagt spolerer sommeren. Vi skulle bruke sykkelen til å dra steder vi ikke kan gå rolig til i vogn. Han klarer ikke å være ute så lenge, fordi respiratoren han bruker i vogna er tyngre å puste i, forklarer Aanestad til Dagbladet.

RESPIRATOR: Asbjørn Johannes trenger pustestøtte døgnet rundt. Foto: Frank Karlsen
RESPIRATOR: Asbjørn Johannes trenger pustestøtte døgnet rundt. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Har tilbrakt halve livet på sykehus

Asbjørn Johannes er født med sykdommen mellomgulvsbrokk, og trenger pustestøtte døgnet rundt. Han har veldig små lunger, og har et sensitivt immunforsvar.

Han kan ikke gå i barnehage på grunn av smittefare. Han kan ikke være ute høst og vinter av hensyn til helsa, og fordi respiratoren ikke tåler det. De to siste vintrene har han måttet få legemiddelet Synagis, noe bare veldig syke barn, ofte med lungesykdommer, får.

- Han tåler ikke å være ute på grunn av lungekapasiteten, og en forkjølelse kan bli veldig farlig. Han kan heller ikke være ute når det er regn, sier Aanestad.

Denne sommeren ville de sykle til en lekeplass. Asbjørn Johannes har bare vært på en lekeplass én gang.

LEKEN: Kristin må være inne med Asbjørn Johannes mesteparten av tiden, på grunn av sykdommen hans. Foto: Frank Karlsen
LEKEN: Kristin må være inne med Asbjørn Johannes mesteparten av tiden, på grunn av sykdommen hans. Foto: Frank Karlsen Vis mer

- Sykkelen hadde stor betydning, for han nærmer seg 2,5 år og har tilbrakt 15 måneder på sykehus. Nå er han endelig ved god nok helse til at han kan komme seg ut og oppleve livet, kjenne på det andre barn gjør. Han kan se bladene på trærne når de svaier i vinden, kjenne lukten av gresset og kjøre bil, sier Aanestad.

Aanestad og sønnen har bare hatt sykkelen i en knapp måned. På den tiden har det blitt én tur: En prøverunde i bakgården.

- Han har prøvekjørt sykkelen én gang, og han var helt ekstatisk - han smilte vanvittig, og hvinte av fryd. Han var helt i hundre når han syklet. Den gleden var helt fantastisk, sier Aanestad.

Det er mange ting som må klaffe for at Asbjørn Johannes skal kunne være ute.

- Når det har vært fint vær, så har han vært dårlig, og omvendt. Trondheim er ikke akkurat Barcelona værmessig, selv om det er veldig fint her. I tillegg må en sykepleier være med, både for overvåkning og støtte, forklarer Aanestad.

GLADGUTT: Asbjørn Johannes har ikke verbalt språk, men kommuniserer likevel. Foto: Frank Karlsen
GLADGUTT: Asbjørn Johannes har ikke verbalt språk, men kommuniserer likevel. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Sykkelmysteriet ble løst - men ikke for Asbjørn Johannes

Dagbladet snakket først med Kristin Aanestad ved 21-tida fredag kveld.

Hun var fortvilet over den tapte sykkelen - som på dette tidspunktet ennå ikke var funnet.

- Dette er en sykkel som Nav låner ut til oss. Man kjenner jo på et ansvar, for det er en dyr sykkel. Når jeg har vært inne på St. Olavs hospital har jeg vært redd for den, for bakgården er stor, selv om den er bortgjemt, og sykkelen har vært låst. Det er mulig å komme seg inn i bakgården, men det er ingen innsyn, og det er et fredelig strøk, fortalte Aanestad.

Det ringte på døra, og Aanestad måtte legge på.

- Jeg ringer opp igjen etterpå, avsluttet hun.

En time seinere dro politiet. Da var sykkelen funnet. Men den kunne ikke brukes.

- Slaktet sykkel

Operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Ole Petter Hollingen, forteller at de etterforsker saken.

- Vi har ikke et spesifikt antall mistenkte, men vi vil nok etterforske den som om det var et normalt el-sykkel-tyveri, sier Hollingen.

UBRUKELIG: Aanestad frykter at det skal ta lang tid før sykkelen er reparert. Foto: Frank Karlsen
UBRUKELIG: Aanestad frykter at det skal ta lang tid før sykkelen er reparert. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Sykkelen ble funnet sammen med en annen elsykkel, som også var ramponert. Finneren var far selv, Geir Jösendal. Han er glad for at politiet så alvoret i sykkeltyveriet.

Begge syklene var bortgjemt i en nabobygård, men ingen i bygården er mistenkt, sier Hollingen.

- Begge var slaktet - spesialsykkelen manglet batteri og bakhjul. Den andre manglet motor. Det kan se ut som noen tok delene de trengte og lot resten ligge, forteller Hollingen.

- Umåtelig takknemlig

Aanestad ringer opp sju minutter etter at politiet har forlatt boligen.

- Jeg er umåtelig takknemlig for at den er funnet, og jeg er veldig rørt av engasjementet og medmenneskeligheten folk har vist. Jeg er også takknemlig for at sykkelen ikke er i enda verre tilstand, forteller Aanestad etter at politiet har gitt henne beskjeden om at sykkelen er funnet.

INTENSIVAVDELINGEN: Hjemme har Asbjørn Johannes en egen intensivavdeling, forteller Aanestad. Foto: Frank Karlsen
INTENSIVAVDELINGEN: Hjemme har Asbjørn Johannes en egen intensivavdeling, forteller Aanestad. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Da Asbjørn Johannes fikk sykkelen for en måned siden, hadde de ventet lenge. Aanestad forteller at hun søkte Nav om å få den tidlig i fjor høst, etter at Asbjørn Johannes ble friskere.

- Mot høsten så vi at han ble litt sterkere fysisk og mindre hypoton. Uten sykkelen får han mindre stimuli. Det er veldig trist. Dette skulle være den første sommeren han endelig skulle få oppleve livet, sier Aanestad resolutt.

- Jeg håper jo at man kan få en erstatningssykkel når noe sånt har skjedd - når jeg har tatt de forholdsreglene man kan ta, ved å låse den i en bortgjemt bakgård. Men saksbehandling tar tid i Nav, så det er ikke sikkert det er mulig, forteller Aanestad.

Nå kan ikke Asbjørn Johannes dra langt på tur.

- Hvis været blir bra, så kan det bli korte turer i vogn. Men han liker at det er action. Vi skulle bruke sykkelen til å bli kjent med byen - vi har vært her i to år. Nå har vi en liten intensivavdeling hjemme til ham, avslutter Aanestad.

I en tidligere versjon av saken ble Synagis feilaktig kalt et antistoff. Synagis er et legemiddel som inneholder et antistoff. Dette er nå korrigert.