Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Responsen på Syrias flyktningkrise en skam

Europeiske ledere burde skamme seg over hvordan de behandler flyktninger som søker tilflukt fra den brutale krigen i Syria, sier Amnesty International.

FLYKTNINGER:  Bildet viser syriske flyktninger i byen Mafraq i Jordan. Amnesty International mener det internasjonale samfunnet har sviktet syrerne. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed
FLYKTNINGER: Bildet viser syriske flyktninger i byen Mafraq i Jordan. Amnesty International mener det internasjonale samfunnet har sviktet syrerne. Foto: REUTERS/Muhammad Hamed Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rapport som har fått navnet «Et internasjonalt svik: Den syriske flyktningkrisen», konstaterer Amnesty at EU-landene bare har tilbudt 12.000 syrere asyl eller opphold. FNs høykommissær for flyktninger ba om støtte til 30.000.

- EU har på miserabelt vis unnlatt å gjøre sin del for å gi tilflukt til flyktninger som har mistet alt utenom sine liv, sier Amnestys generalsekretær Salil Shetty.

Han ba EU-landene åpne sine grenser, gi flyktninger fritt leide og stanse de ulovlige operasjonene for å hindre flyktninger i å komme til kontinentet.

Liten respons Bare ti av EUs medlemsland har tilbudt flyktninger fra Syria asyl eller opphold, ifølge rapporten. Av de 12.000 plassene som er tilbudt, står Tyskland for 10.000. Frankrike har tilbudt 500 flyktninger opphold, og Spania 30.

18 EU-land, inkludert Storbritannia og Italia, har ikke tilbudt noen flyktninger opphold overhodet.

Sverige kan være landet som har tatt imot flest flyktninger, mens den nye norske regjeringen reduserte antall syrere den vil ta imot til 500 fra de 1.000 den forrige regjeringen lovte.

Risikere livet Amnesty sier at siden sjansen for å få asyl er så liten, tvinges syriske flyktninger til å risikere livet med farlige båtturer og grensepasseringer.

Amnesty forteller om historien til 17 år gamle Awad, som flyktet fra Damaskus og så vidt berget livet da båten med 400 flyktninger sank i Middelhavet på vei til Italia.

Moren til Awad døde i forliset, og han har ingen idé om hvor resten av familien hans er. Nå sier han at det eneste han ønsker seg, er stabilitet i livet.

Mishandles I tillegg til vanskene med å komme seg bort fra krigen, blir flyktninger som kommer seg til Europa, ofte mishandlet, særlig i Bulgaria og Hellas.

- Det er sterkt kritikkverdig at mange av dem som har risikert livet for å komme hit, enten tvinges til å returnere eller blir holdt tilbake under miserable forhold, uten nok mat, vann eller legehjelp, sier Shetty.

Rundt 55.000 syriske flyktninger har greid å ta seg fram til Europa. Men 97 prosent av syrerne som er på flukt, det vi si 2,3 millioner ifølge Amnestys beregninger, har søkt tilflukt i fem land - Libanon, Jordan, Tyrkia, Irak og Egypt.

Krigen som snart har vart i tre år, har hittil kostet 126.000 mennesker livet, mens mange millioner er drevet på flukt, både inne i landet og ut av landet.

(NTB)