Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Restad: - Viktig kursendring

Forslagene til endringer i 1998-budsjettet er et første skritt i en viktig kursendring av den økonomiske politikken. Det slo finansminister Gudmund Restad fast da han presenterte sentrumsregjeringens budsjettforslag for Stortinget fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Restad sa at regjeringen har lagt vekt på at forslagene til omprioriteringer må skje innenfor en ansvarlig økonomisk ramme.

  -Økt satsing på prioriterte områder må derfor følges av utgiftsreduksjoner eller inntektsøkninger på andre områder. Regjeringen foreslår å flytte betydelige beløp. Dette er et uttrykk for klare politiske prioriteringer, sa han.

Skyer i horistonten

Som sin forgjenger Jens Stoltenberg konstaterte Restad at norsk økonomi er inne i en meget kraftig og langvarig oppgang, men som Stoltenberg viste han til at det er trekk som tyder på at den økonomiske utviklingen kan være inne i en kritisk fase.

  Restad trakk fram høye boligpriser, økt utlånsvekst, økning i det private forbruket og strammere arbeidsmarked.

  - I denne situasjonen er det helt nødvendig at den økonomiske politikken samlet bidrar til å begrense veksten i norsk økonomi. En innstramming i økonomien må imidlertid gjelde både offentlig og privat sektor. En ensidig innstramming i offentlig sektor vil først og fremst ramme svake grupper. Det kan ikke denne regjeringen akseptere, sa Restad.

Ber om moderasjon

Restad sa at den sterke oppgangen i norsk økonomi og økende mangel på enkelte typer arbeidskraft stiller inntektspolitikken overfor nye og større utfordringer.

  - Det er derfor behov for minst like sterk moderasjon i det kommende lønnsoppgjøret som i perioden vi har bak oss. Regjeringen inviterer partene i arbeidslivet til en videreføring av det inntektspolitiske samarbeidet i tråd med Sysselsettingsutvalgts innstilling, sa finansministeren.

  Han viste også til de nye rutinene for budsjettebehandlingen i Stortinget, og sa at det nye opplegget vil kreve utstrakt vilje til samarbeid mellom partiene, spesielt i år hvor Stortinget har svært kort tid til å behandle statsbudsjettet.

  Restad avsluttet med å invitere Stortinget til en mer rettferdig fordeling, å gi minstepensjonistene en bedre hverdag, bedre valgfrihet for barnefamiliene, økte ressurser til kommunene, en mer aktiv distriktspolitikk og bedre rammevilkår for næringslivet.

  - Jeg setter min lit til et konstruktivt samarbeid med Stortinget, avsluttet finansminister Gudmund Restad.

 NTB

(NTB)

Hele Norges coronakart