Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Restad er hyklersk

- Jeg er både provosert og irritert over finansminister Gudmund Restads beklagelse i Dagbladet i går over enkelte aksjemekleres superlønninger, sier Restads forgjenger i Finansdepartementet, Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Restad og Bondevik-regjeringen har jo gitt nettopp disse menneskene betydelige skattelettelser. Da synes jeg Restads reaksjon blir hyklersk, sier Stoltenberg.
Ifølge Stoltenberg opptrer Bondevik-regjeringen stadig oftere som en samling rikssynsere som gjør det motsatte av det de sier de ønsker.
Han peker på at sentrumspartiene sammen med høyrepartiene har gitt skattelettelser til de rikeste dels gjennom flere lettelser i den såkalte delingsmodellen slik at mange med næringsinntekter bare betaler 28 prosent skatt, og dels ved å opprettholde skatterabatt på aksjer.

Innført av Ap

- Så seint som i høst gjennomførte Bondevik-regjeringen lettelser i skattesystemet til fordel for aksjemeklere og andre av de rikeste her i landet.

- Men skatterabatten på aksjer var det tross alt Arbeiderpartiet som innførte?

- Det er riktig. Vi gjorde det for mange år siden for å bidra til å få aksjemarkedet på fote igjen. Men nå har vi sett at denne rabattordningen har skapt utilsiktede og uheldige fordelingsvirkninger og derfor også innsett at rabattordningen bør opphøre, sier Stoltenberg.

- Vi foreslo dette for første gang under salderingen av statsbudsjettet før jul i 1996, men måtte droppe forslaget som del av budsjettforliket med sentrum som ikke ville fjerne aksjerabatten.

Så kom vi tilbake med samme forslaget på nytt nå i høst, men det ble avvist av Bondevikregjeringen.

- Noe av rabatten ble fjernet?

- Det er riktig at den ble fjernet for børsnoterte selskaper, men den ble opprettholdt for ikke-børsnoterte selskaper. Der stemte sentrum og høyresiden gjennom 35 prosent rabatt.

Bondevik-regjeringen har opprettholdt en ordning som gjør det mulig for folk med store aksjeformuer å opprette et ikke-børsnotert selskap som de eier aksjene gjennom. Dermed reduseres markedsverdien av aksjene, og skattegrunnlaget, med 35 prosent.

- Skjerp
beskatningen

Restad sier i Dagbladet at noe må gjøres, og det første som må gjøres etter Ap's mening, er å skjerpe beskatningen av de rikeste ved å fjerne aksjerabatten og skjerpe reglene i delingsmodellen, sier Jens Stoltenberg. Han kaller det «hyklersk» av Restad å beklage at folk tjener så mye, samtidig som han opprettholder skattelette for de rikeste:

- Men Restads reaksjon gikk vel like mye på at de såkalte supermeklerne kan komme opp i årslønninger på mellom 10 og 25 millioner kroner?

For liten
konkurranse?

- Ja, det blir neste utfordring. Jeg har ikke fullgod oversikt over årsakene til at de kan oppnå slike svimlende lønninger. Man må jo spørre seg om bransjen er for beskyttet. Disse enorme inntektene tyder på at konkurransen ikke fungerer som den bør.

En mulighet bør kanskje være å legge forholdene bedre til rette for utenlandske etableringer. Men uansett bør de betale mer skatt, sier Jens Stoltenberg som synes Restads reaksjon framstår som del av et mønster som er typisk for sentrumsregjeringen:

- Bondevik-regjeringen opptrer mer og mer som en samling rikssynsere, men det er ikke nok. Det nytter ikke bare å beklage seg over alt som er vanskelig og leit. Regjeringen må dømmes utfra sine handlinger. For som det står i Jacobs brev: «Uten ånd er legemet dødt, men uten gjerninger er også ånden død».

<B>PROVOSERT:</B> Jens Stoltenberg er både irritert og provosert over sin etterkommers beklagelse i Dagbladet i går over supermeglernes lønnsnivå. - Restad er hyklersk, sier den tidligere finansministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!