Restad ertet på seg Ap

Finansminister Gudmund Restad (Sp) har klart å erte på seg Arbeiderpartiet. Årsaken er at Restad bruker budsjettsituasjonen i Stortinget som begrunnelse for å svekke budsjettbalansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap ber nå Restad klargjøre hva det er ved drøftelsene i Stortinget som tilsier et mindre stramt budsjettopplegg. Restad svarer ikke før i morgen.

Utveksling
I ly av budsjettarbeidet i finanskomiteen foregår det utveksling av spørsmål og svar mellom partiene og Finansdepartementet i høyt tempo. Partiene bruker den anledning de har til å stille spørsmål for å klargjøre ulike sider ved egne og andre partiers forslag. Da sentrumspartiene la fram sitt justerte budsjettforslag lørdag avstedkom det nok en runde.

Regjeringspartiene foreslo i sitt justerte opplegg å svekke balansen med 1,2 milliarder, i tillegg til å redusere ymse-posten på budsjettet med 500 millioner kroner. Balansesvekkelse betyr å bruke mer penger enn man finner inndekning for. Ymse-posten er den posten som brukes til blant annet å dekke inn vårens lønnsøkninger.

Ap sendte i går en rekke spørsmål til Restad. Partiet ville blant annet vite hvorfor budsjettet ikke lenger trenger å være like stramt som regjeringen la opp til i sitt opprinnelige forslag.

Situasjonen avgjør
- I lys av drøftingene i Stortinget og situasjonen og utsiktene for norsk økonomi vurderer jeg dette alt i alt som et forsvarlig budsjettopplegg, svarte Restad.

Svaret ga Ap vann på mølla. Straks sendte partiet et nytt todelt spørsmål: Hvilke forhold er det ved drøftingene i Stortinget som tilsier et mindre stramt budsjettopplegg? Hvilke forhold er det ved situasjonen og utsiktene for norsk økonomi som tilsier det samme?

Restad har frist til i morgen kl. 16.00 med nytt svar. Statssekretær Endre Skjørestad i Finansdepartementet gjør det klart at noe svar ikke vil foreligger før den tid.

(NTB)