Restad gir deg en tøff høst

Bankene har knapt fått sendt ut de nye renteøkningsbrevene, før finansminister Gudmund Restad forbereder deg på betydelige skatte- og avgiftsskjerpelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og i tillegg må du regne med at boligen din faller i verdi. Det kan etter hvert gi mange låntakere dårligere vilkår hos finansinstitusjonene.

Sterk turbulens

Vi kan vente oss fortsatt sterk turbulens i valuta- og rentemarkedet i de neste dagene og kanskje ukene. På sikt kan renta i pengemarkedene komme til å gå noe ned, men bankene har trolig fortsatt noe å ta igjen, så forbered deg på enda et brev om enda en renteøkning fra banken din.

Ned til åtte prosent?

Ettersom bankene ennå ikke har veltet hele den seinere tidas økning i rentemarkedene over på kundene, betyr det at du må være forberedt på ytterligere renteøkning fra bankene. Det kan bety at du må belage deg på en utlånsrente fra bankene på over ni prosent. På lengre sikt kan renta komme noe ned igjen mot rundt åtte prosent. Men ingen venter at vi vil komme ned igjen mot et rentenivå på fem-tallet i overskuelig framtid.

Samtidig gjentok finansminister Gudmund Restad i går at regjeringen tar sikte på betydelige skatte- og avgiftsøkninger i tillegg til kutt i budsjettet. Restad forsikret også at det er de rike som skal få svi mest.
Mange økonomer mener imidlertid at store skatteskjerpelser ikke monner hvis det ikke også tas fra det store flertall som har alminnelige inntekter.

7- 10
milliarder

Vage formuleringer fra sentralbanksjefen og finansministeren skapte stor usikkerhet i markedene i går om hva myndighetene mente med beslutningen om å la krona flyte innenfor valutaforskriften.

- Motstridende uttalelser skapte negativt inntrykk av at ingen styrer i Norge, verken regjering eller sentralbank. Det de har oppnådd, er å ta knekken på grådigheten fra spekulantene fordi det ikke lønner seg lenger å kjøre krona. Men frykten for at ingen styrer lenger har samtidig økt. Resultatet er det vanskelig å spå om, sier Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken.

Blir edru igjen


Han mener en innstramming i statsbudsjettet på mellom sju og ti milliarder fortsatt er påkrevet for å oppnå markedets tillit til finanspolitikken.

- Det finnes fortsatt ikke noe som heter gratis lunsj, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Elcon Securities. Han mener vi nå skal være takknemlige for renteøkningen, for uten den ville nedturen blitt enda kraftigere om et par år.

- Visst betaler vi nå for politikernes udugelighet, for hadde politikerene strammet inn tidligere, ville vi ikke sett det rentenivået vi nå har, mener Andreassen.

Flere økonomer venter også at renteøkningene nå vil gi utslag i fallende boligpriser.

- Hvis den siste tidas renteøkning ikke gir utslag i et fall i boligprisene, skjønner jeg ingenting. De som byr like mye for en bolig nå som for tre uker siden, må jo være splitter pine gale, sier Andreassen.