Restad ikke med i det indre kabinett

Finansminister Gudmund Restad er ikke med blant sentrumsregjeringens innerste makthavere, det såkalte indre kabinett. Han er offentlig overkjørt av Bondevik, og led nylig et kraftig nederlag i regjeringen. Finansminister Restad møter i dag på Halvorsbøle til det første bikkjeslagsmålet om budsjettet uten den samme autoritet som mange av hans forgjengere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gudmund Restad er en hardt arbeidende og erfaren finanspolitiker, med ry for å være ekstremt utholdende også i forhandlinger. Det er hans store styrke.

Han er en beskjeden og sympatisk mann, en samvittighetsfull arbeidsmaur, men med en stillferdig form. Det er litt unaturlig for ham å skryte av sin egen og partiets innsats.

Han er ingen selger, og derfor heller ingen politisk kommunikator. Sammenliknet med Restad framstår selv Thorbjørn Jagland som en ordkunstner når de to møtes i TV-debatter.

Mange som smilte

Restad er fullt på det rene med hvilken situasjon norsk økonomi befinner seg i. Det sterke og dyktige byråkratiet i Finansdepartementet sørger nok daglig for å balansere ut mange av de særinteresse-holdningene han hadde med seg fra Stortinget. Der var han en mester i å presse Ap's finansministrer til økte offentlige utgifter.

Det var da også mange i det politiske miljø som smilte og ønsket velkommen etter da Restad i sin nye rolle som finansminister kom med sine første advarsler om varmgangen i norsk økonomi.

Han kom med ytringer om at han ikke ville utelukke behovet for innstramminger og nedkjøling. Men ikke alle smilte.

Bondevik overkjørte

Den første som reiste bust var Carl I. Hagen. Restads første advarsel kom nemlig under budsjettdebatten. Hagen ville ikke høre snakk om inntsramminger, og truet med å trekke støtten til regjeringens budsjett.

Dermed måtte den langt glattere og mer durkdrevne statsminister Bondevik rykke ut på brannslokking. Han overkjørte sin finansminister, og forsikret om at innstramminger, var helt uaktuelt.
Samme strafferunden ble nødvendig igjen i januar. Da var Restad nok en gang ute med advarsler som ble oppfattet som trusler.

LO-leder Yngve Hågensen reagerte hardt og kontant i kjent stil, og skulle ha seg frabedt å drive lønnsforhandlinger hvis det var fare for at et moderat oppgjør ble spist opp av derpå følgende skatte- og avgiftsøkninger.

Igjen måtte Bondevik ut og glatte over.

Etter den runden uttalte Restad til Dagbladet at han nærmest har gitt opp å forklare sammenhengen i norsk økonomi.

- Det er en umulig oppgave, sa han.

Ikke innerste krets

Disse episodene har ikke styrket Restads autoritet verken i eller utenfor regjeringen.

Det bygger heller ikke opp under hans posisjon at han ikke med i regjeringens indre kabinett: Statsministerens innerste krets, som bærer det misvisende navn underutvalget.

I denne eksklusive gruppa sitter foruten statsminister Kjell Magne Bondevik bare de tre partilederne, kultur- og visestatsminister Anne Enger Lahnstein, næringsminister Lars Sponheim og barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

- Restad møter ofte i underutvalget, men han har ikke fast plass, får Dagbladet opplyst ved statsministerens kontor.

Det er grunn til å merke seg at Restads forgjengere som finansministre både i Willochs trepartiregjering og i Syses regjering, var med i underutvalget.

Ubalanse

Til sammen er ikke dette noe trygt utgangspunkt for en finansminister som skal forene hensynet til landets økonomi med de rause løftene til en minikoalisjonen.

Bondevik-regjeringens innbyrdes ubalanse både når det gjelder velgeroppslutning og politisk uttelling vil bli enda tydeligere når den nå skal utarbeide sitt første budsjett.

Finansministerens devaluerte rolle i Bondevik-regjeringen ble også demonstrert da Restad ifølge Senterpartiets hovedorgan Nationen, nylig led et saftig nederlag i regjeringen.

Finansminister Restad ble direkte overkjørt av nettopp underutvalget på sentrale punkter av hans strategi for en ny avgiftspolitikk for sentrumsregjeringen.

Men kanskje er dette en finansministers skjebne i en regjering som synes å ville profilere seg sterkere på verdier enn på økonomi..?