Restad må få opp farten

Den norske Bank har med sitt aksjekjøp i Kreditkassen fått en nøkkelrolle i norsk finansvesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Med ti prosent eierskap kan DnB blokkere oppkjøp av sin konkurrent. Bankledelsen legger heller ikke skjul på at hensikten er å slå våre to storbanker sammen, og dermed skape den sterke nasjonale enheten Stortinget har gått inn for.
  • Problemet for DnB er imidlertid at ingen applauderer det banken har gjort. Så har det da også skjedd på en høyst uvanlig måte. Staten eier over 60 prosent i DnB, men eierne ble ikke rådspurt. Begrunnelsen er at en slik informasjon ville påvirke aksjekursen, noe som betyr at ledelsen i DnB ikke stoler på sin hovedeier. Forklaringen er heller at banken var redd for at staten ville sette foten ned for hele operasjonen. Nå ble eieren i stedet tatt på senga.
  • Det er Statens Bankinvesteringsfond med Jan Willy Hopland som sjef, som forvalter statens eierskap. Men Hopland er også utreder av den framtidige strukturen i norsk bankvesen etter oppdrag fra regjeringen. Og regjeringen handler på oppdrag fra flertallet i Stortinget, som har vedtatt at vi skal ha én stor finansinstitusjon med sterkt statlig eierskap. Det er denne modellen Hopland forsøker å pønske ut.
  • Men Hopland bruker lang tid. Det har DnB utnyttet til å komme sin eier i forkjøpet. For det er ikke flertall på Stortinget for en fusjon mellom DnB og Kassa. Det vil bli for mye monopol og for lite konkurranse. Men det er det DnB ønsker.
  • Finansminister Gudmund Restad sier at oppkjøpet ikke skal påvirke den framtidige strukturen i vårt finansvesen. Det gjenstår å se. Et tvangssalg av Kassa-aksjene kan bety stort tap for DnB. Det kan staten tåle, men vil være grovt urettferdig mot de andre eierne. Restads oppgave nå er å få fart på Hopland, og selv få brikkene på plass. Ellers kommer staten i bakleksa som tilskuer til kampen om norsk bankvesens framtid. Det er en rolle som passer en eier særdeles dårlig, særlig når den har et oppdrag fra Stortinget å utføre.