Restad: Renteøkning skyldes lav oljepris

- Renteøkningen i Norges Bank er en konsekvens av at den norske kronen har holdt seg svak selv etter de siste rentejusteringene, sier finansminister Gudmund Restad. Han mener hovedforklaringen er den lave oljeprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Restad mener det ikke er usannsynlig at noen banker vil øke renten nå. Han kan heller ikke utelukke flere renteøkninger fra Norges Bank, men det er helt avhengig av om kronen styrker seg.

- Vi har historisk sett og sammenlignet med andre land fortsatt et lavt rentenivå, men det er ikke ønskelig å gå tilbake til de høye rentene vi hadde for noen år siden, sier Restad.

Oljetempo


Restad er ikke i tvil om at den bortimot halverte oljeprisen har hovedskylden for kronens svekkede stilling og for renteøkningen.
- Vi har forsøkt å bidra ved å redusere utvinningstempoet, men det er beskjedent hva Norge alene kan gjøre. Det er overraskende at vedtaket i OPEC om betydelige produksjonskutt ikke har gitt seg utslag i høyere priser. Men nå må vi først avvente resultatet av dette vedtaket. Verden har overfylte oljelagre, og det vil ta tid før de tømmes, ikke minst på grunn av tendensene til depresjon i den asiatiske økonomien, sier Restad.
- Du har selv advart mot at gode lønnsoppgjør og manglende innstramminger kan føre til renteøkning og økonomisk nedgang. Er det samme i ferd med å skje nå som på 80-tallet?
- Vi hadde noe tilsvarende også på 70-tallet, og får håpe at det lykkes å unngå det. Men når det gjelder oljeprisene, er det ikke så mye vi kan gjøre. Lønnsoppgjøret er fullført, og statsbudsjettet er revidert. Vi får sette vår lit til at oljekuttet i OPEC og renteøkningene i Norges Bank har sin virkning, sier Gudmund Restad.
(NTB)