Restad: Renteøkningen skyldes oljeprisfallet

Fallet i oljeprisene er hovedforklaringen på den sviktende tilliten til norsk økonomi som gjorde den nye renteøkningen fra Norges Bank nødvendig. Det mener finansminister Gudmund Restad. Finansministeren avviser at regjeringens politikk har skylden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det skulle bare mangle om ikke en bortimot halvering av oljeprisen fra november i fjor til nå ville få betydning for norsk økonomi, som er såpass oljeavhengig. Jeg synes ikke det kan være særlig tvil om at det er det som er hovedforklaringen. Det er også andre elementer, som finanspolitikken og lønnsoppgjørene, men oljeprisen er hovedforklaringen, sier finansminister Restad til NTB.

Restad fastslår at det ikke er noe nytt av sentralbanksjefen mener det burde vært ført en strammere finanspolitikk, men han mener regjeringens forslag til innstramninger i revidert nasjonalbudsjett burde vært tatt positivt imot. På spørsmål fra NTB om finansministeren frykter ytterligere renteøkninger i løpet av kort tid svarer han dette:

- Det er avhengig av kronekursen, for det er det renta brukes til. Hvis vedtakene i OPEC om kutt i produksjonen også blir fulgt opp i praksis, vil jeg regne med at oljeprisene etter hvert tar seg opp. I såfall vil jeg regne med at kronen stryker seg, og da vil ikke behovet for renteøkning være der.

Finansminister Gudmund Restad advarer mot overreaksjoner etter renteøkningen fra Norges Bank. Han mener det ikke er gitt at dette vil gi seg utslag i folks lånerenter, fordi markedet allerede har tatt høyde for en forventet renteøkning.

(NTB)