Restad sjokkert av kolleger

Oslo (NTB): Høyre og Arbeiderpartiet mener kommunikasjonen innad i regjeringen er elendig. De mener mye tyder på at olje- og energiministeren allerede i desember visste at oljeinvesteringene ville øke i 1998, mens finansministeren sier dette kom som et sjokk i januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå må Stortinget begynne å etterlyse en finansminister som følger opp i regjeringen, som er med der vitale beslutninger fattes og som har krav på å få økonomiske opplysninger også fra andre departementer. Vi kan ikke ha et finansdepartement som ikke vet om hvilken vei oljeinvesteringene går, tordnet Høyres finanspolitiske talsmann Per-Kristian Foss etter Stortingets muntlige spørretime i dag.

Økte oljeinvesteringer er en av Restads begrunnelser for tiltagende press i norsk økonomi. I spørretimen sa finansminister Gudmund Restad at han med hånden på hjerte kunne forsikre at han ikke visste om økningene på sokkelen før i januar. Samtidig viste Høyres Jan Johnsen til et brev som han mener dokumenterer at olje- og energiminister Marit Arnstad allerede før årets budsjett var ferdigbehandlet visste at oljeinvesteringene kommer til å gå opp, ikke ned.

- Men regjeringen har tydligvis ikke lært hvordan statsråder fungerer i en regjering, sier Foss.
- Jeg tror kommunikasjonen i en barnehage er bedre enn det vi er vitne til her, sier Johnsen.

Brev

Brevet Johnsen viste til i spørretimen er fra Olje- og energidepartementet til Stortingets energi- og miljøkomite. Der svarer statsråden på om det er riktig at departementet og Statoil hadde et møte 4. desember i fjor hvor det framkom opplysninger om at petroleumsinvesteringene i 1998 ville bli opp mot 67 milliarder kroner.

Arnstad bekrefter at et slikt møte har funnet sted, men at det ikke er et enkelt selskaps tall som legges til grunn for myndighetenes arbeid med nasjonal-og statsbudsjett.

«På basis av at bearbeidingen og kvalitetsikringen i Oljedirektoratet og departementet ennå var i startfasen, fant jeg det ikke forsvarlig å gå ut med foreløpige tendenser og tallmateriale. Dette ville og ha vært et brudd på tidligere praksis der investeringsanslaget blir utarbeidet og kvalitetssikret i perioden fram til januar og presentert for Stortinget i revidert nasjonalbudsjett», skriver Arnstad.

- Statoil sitter ikke i regjeringen, er Restads kommentar til at Statoil hadde anslag om høyere oljeinvesteringer før årets budsjett var ferdigbehandlet.

SJOKK: Det kom som et sjokk på finansminister Gudmund Restad da han først i januar ble klar over økningen i oljeinvesteringene. Elendig kommunikasjon innad i regjeringen, mener Arbeiderpartiet og Høyre.