- Restad tar feil

Finansminister Gudmund Restad sier at det blir lavere arbeidsledighet neste år. Feil, sier alle faginstansene. Både Arbeidsdirektoratet, Statistisk sentralbyrå, Norges Bank og Den norske Bankforening beregner større ledighet neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette ga Ap-toppene Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg grunn til et samlet angrep både på finansministeren og statsminister Kjell Magne Bondevik under finansdebattens innspurt i går kveld.

Mens finansdebatten pågikk, sank for øvrig oljeprisen på verdensmarkedet ytterligere og gjorde budsjettpartnernes uttrykte mål om å få ned renta enda fjernere.

Økt ledighet

Både Jagland og Stoltenberg hevdet med styrke at Bondevik-regjeringen ikke tar faren for økt ledighet på alvor, på samme måte som regjeringen undervurderte behovet for innstramming under fjorårets budsjettprosess.

Statsminister Kjell Magne Bondevik forsvarte regjeringens prognose med at verken Arbeidsdirektoratet eller Statistisk sentralbyrå forvalter den eneste sannhet.

- I så fall er det mulig å justere kursen i 1999, bl.a. gjennom revideringen av nasjonalbudsjettet, sa Bondevik og avla en forsikring om at det er regjeringens hovedoppgave nummer én å sørge for at arbeidsledigheten ikke øker.

For øvrig henviser Bondevik til neste korsvei som er revidert nasjonalbudsjett. Da skal man treffe evt. tiltak mot evt. økt ledighet, og da skal man også vurdere hvilke følger det kan få for norsk økonomi hvis den lave oljeprisen blir langvarig, sa Bondevik på spørsmål fra Carl I. Hagen.

Ikke riktig

Det var under formiddagens debatt at Gudmund Restad tok ordet for å «tilbakevise påstandene» om at det ville bli høyrere arbeidsledighet neste år. Ifølge Restad utgjør arbeidsledigheten per 30. november 48900 ledige.

- Det en lavere ledighet enn på veldig lenge. Det er heller ikke riktig at det vil bli høyere arbeidsledighet framover. I gjennomsnitt for 1999 forventer vi noe lavere ledighet enn for 1998, sa Restad fra Stortingets talerstol.

Langt høyere

Arbeidsdirektør Ted Hanisch ønsker ikke å delta i noen politisk debatt med finansministeren, og nøyer seg dermed med å si følgende:

- Sist torsdag la vi fram tall med prognoser for neste års arbeidsmarkedssituasjon. Der heter det at Norge bør ha en beredskap for en ledighet på opp mot 70000 ved utgangen av 1999. Alle uavhengige prognoser har forventninger om en noe høyere ledighet neste år, sier Hanisch til Dagbladet.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vil ledigheten neste år øke med mellom 15000 og 20000 personer.