Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Restad vil forby taxfree-salg

Norge bør følge EU-landenes eksempel og avskaffe den avgiftsfrie alkoholkvoten på utenlandsreiser. Dermed vil staten få merinntekter som kan brukes til å sette ned alkoholavgiften innenlands.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne tanken lanserte finansminister Gudmund Restad (Sp) i Stortingets spørretime onsdag. Restad pekte på at avgiftskutt på alkohol vil kunne redusere handelslekkasjen til Sverige.

Finansministeren kom med sitt avgiftspolitiske utspill i et svar til Torbjørn Andersen (Frp), som gikk inn for å la flypassasjerer fra utlandet kjøpe sin avgiftsfrie alkohol ved ankomsten til Norge.

Andersen viste til den store brannfaren ved å oppbevare inntil 200 liter brennbar væske inne i passasjerkabinen. I tillegg representerer de avgiftsfrie drikkevarene en stor ekstra vektbelastning som også truer flysikkerheten.

Mer til Polet

Finansminister Restad fremholdt at en slik omlegging ville bryte med prinsippet om at varer solgt i Norge skal avgiftsbelastes her. Samtidig mente han det ville være unaturlig å effektivisere og øke det tollfrie salget i Norge, samtidig som det skal avskaffes i EU.

I stedet burde Norge gjøre som EU og forby det tollfrie salget, noe som ville dreie denne omsetningen over til Vinmonopolet.

- Det ville gi proveny til å senke den innenlandske avgiften med tanke på grensehandelsproblematikken, sa Restad.

Andersen ba om tilleggsspørsmål og spurte om det virkelig var slik at finansministeren ville redusere alkoholavgiften hvis det tollfrie salget ble avskaffet. Det bekreftet Restad.

- Hvis vi kan enes om det, kan vi videreutvikle denne tanken, la han til.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media