Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Restad vil ta fra deg kvoten

Finansminister Gudmund Restad vurderer å fjerne tax-free og tollfrie kvoter. Og han vil gjøre varene på Polet billigere. Det skal sette en stopper for den økende grensehandelen av sprit, vin og tobakk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Restad og hans medarbeidere har i det stille vurdert hva Norge skal gjøre når EU-landene avslutter all tax-freehandel fra 1. juli. Men et ufullstendig tallmateriale gjør at ingen tør si eksakt hvor mye penger norsk tax-freehandel utgjør per år.

Det går imidlertid an å ta utgangspunkt i at om lag fire millioner nordmenn reiser med fly og båt fra utlandet hvert år, og at 90 prosent tar med den tillatte kvoten av alkohol og 50 prosent tar med tobakkskvoten. En annen forutsetning er at 50 prosent av brennevinet og 80 prosent av de andre tax-freevarene i framtida blir kjøpt i Norge etter avskaffelsen av tollfri handel.

- Da vil vi komme opp i om lag én til én og en halv milliarder kroner i økte særavgifter til staten. Dersom disse merinntektene til staten brukes til å redusere avgiftene både på brennevin, vin, øl og tobakk, snakker vi om en avgiftsreduksjon i størrelsesorden åtte til ti prosent reelt, sier informasjonssjef Anne-Sissel Skånvik i Finansdepartementet til Dagbladet.

Halv pris på sprit

Dersom man bestemmer seg for å redusere avgiftene bare på alkohol innenfor en såkalt provenynøytral ramme, kan prisreduksjonen på øl, vin og sprit komme opp i 16 til 18 prosent.

Og skulle avholdsmannen Gudmund Restad slå til og redusere avgiftene utelukkende for brennevin, kan polkundene oppleve en halvering av avgiftene, sier Skånvik, og presiserer at dette regnestykket er basert på tall det hefter stor usikkerhet ved.
Det finnes heller ingen gode anslag for hvordan en prisreduksjon vil virke på salget. Det er imidlertid grunn til å tro at omsetningen ved Vinmonopolet vil øke blant annet fordi folk som produserer hjemme eller smugler har mindre å tape på å kjøpe de alkoholholdige varene på Polet.

Det vil i så fall øke statens avgiftsinntekter, og gir derfor isolert sett rom for enda større avgiftsreduksjoner, sier Skånvik til Dagbladet.

Slutt på kvoter

Avskaffelsen av tax-free innebærer at det blir en slutt på tollfrie kvoter. Mens du i dag kan ta med deg én liter sprit, én liter vin og 200 sigaretter til Norge uten å betale avgifter, må du i Restads nye avgiftsregime betale særavgifter for hver dråpe alkohol og for hvert tobakksrusk du tar med deg hjem fra utenlandsturen.

PÅ TAXFREE'N: Restad vil ta fra deg kvota, og innføre avgifter på alt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media