Restads nei ikke endelig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det burde ikke komme overraskende på noen at staten i går sa nei til å selge sine aksjer i Kreditkassen til MeritaNordbanken. Da den finsk-svenske banken kom med sitt bud, var finansminister Gudmund Restad raskt ute og sa at han måtte forholde seg til Stortingets vedtak om at staten skal beholde minst en tredjedel av aksjene i våre to storbanker. Men det er samtidig klart at regjeringen skal legge fram en ny melding om bankstrukturen. Da vil det bli opp til Stortinget å bestemme om retningslinjene skal endres.
  • Regjeringen kan dermed ikke anklages for urent spill i denne saken, slik både den politiske høyresida og markedsaktørene har gjort. Spekulantene satset på at politikerne skulle kapitulere da oppkjøpsbudet kom, men tok feil. Derfor har de ingen ting å klage over. Også markedet må snart innse at politikere er kommet for å bli. Fortsatt prises aksjene i Kreditkassen langt høyere enn markedet gjorde før oppkjøpsbudet kom. Har skattebetalerne tapt penger, slik Høyre nå hevder, skjedde det da staten solgte aksjer på billigsalg i vår.
  • Hva som blir utfallet av denne saken, er ikke avgjort med gårsdagens avslag. Når det allerede nå er behov for en ny strukturmelding, viser det igjen at politikerne kommer på etterskudd av utviklingen. Det så vi seinest i oljeindustrien, da Saga forsvant. Når Restad har lovet en ny finansmelding, går vi ut fra at han også har noe nytt på hjertet.
  • Dette er tredje gang på kort tid Kreditkassen prøver å finne en partner. Det er åpenbart at banken selv ikke er bekvem med dagens situasjon. Det må veie tungt for myndighetene. Og det kan få alvorlige konsekvenser for kapitalmarkedet dersom politikerne setter foten ned for enhver forandring. Statens eierskap må ikke brukes utelukkende som bremsekloss. Et nordisk samarbeid for Kreditkassen kan være positivt både for banken selv og kundene. Regjeringen må i det minste åpne for en slik løsning når saken legges fram for Stortinget i slutten av uka.