«Dunk tank»: Restauranteieren Charlie Hallowell i Oakland i USA foreslår at anklagerne hans kan få muligheten til å dytte ham ned i vannet i en «dunk tank». Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
«Dunk tank»: Restauranteieren Charlie Hallowell i Oakland i USA foreslår at anklagerne hans kan få muligheten til å dytte ham ned i vannet i en «dunk tank». Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Restauranteier kritiseres for metoo-håndtering

Restauranteieren har i løpet av det siste året mottatt anklager fra 31 ansatte. Nå ønsker han å gjøre det godt igjen på originalt vis.

Mange mektige menn har måttet ta konsekvensene av sine handlinger siden metoo-kampanjen begynte å rulle for omtrent et år siden. Det ønsket også den amerikanske restauranteieren Charlie Hallowell å gjøre.

I løpet av det siste året har 31 ansatte anklaget ham for seksuell trakassering. Anklagene har blant annet omhandlet kyss og dasking mot anklagernes vilje, ifølge The San Francisco Chronicle - avisa som først omtalte sakskomplekset.

«Dunk tank»

For å forhindre slike hendelser på arbeidsplassen i framtida, presenterte Hallowell en plan med tolv grep som blant annet involverte denne invitasjonen:

- En gang i månedene vil det bli satt opp en «dunk tank» i bakgården på Pizzaiolo. Charlie vil sitte på setet, og enhver som ønsker å få ham til å falle i vannet kan gi det et forsøk, formulerte Hallowell som det tiende grepet.

Selv om begrepet «dunk tank» ikke er viden kjent, kjenner du nok igjen aktiviteten. En «dunk tank» er et slags lekestativ hvor aktiviteten går ut på at en person plasseres på et sete over et basseng, og andre personer skal forsøke å treffe en blink, slik at personen faller i vannet.

Kritikk

De tolv grepene ble presentert i et åpent brev, og har mottatt kritikk. Det reageres spesielt på forslaget om den månedlige «dunk tank»-aktiviteten, ifølge The Guardian.

- Et brev som dette bringer tilbake den følelsesmessige belastningen disse kvinnene har måttet takle. Det er veldig leit for mine klienter å lese dette, for dem er det rystende, sier advokaten Mika Hilaire, som representerer flere av anklagerne.

Hilaire sier at hun er takknemlig for flere av endringene Hallowell foreslår, men sier samtidig at forslaget om en «dunk tank» gjør henne bekymret.

- Det gjør meg kritisk og bekymret fordi det virker som noe som nok en gang skal få det til å handle om ham. Det framstår narsissistisk, sier hun.

- På den ene siden forsøker han å få kvinnene til å føle seg hørt, og på den andre siden snakker han om å få dem til å dytte ham i vannet. Det får meg til å føle at han ikke forstår alvoret av sine handlinger, fortsetter Hilaire.

Erkjente anklagene

I etterkant av avsløringene erkjente Hallowell nesten alle anklagene, ifølge The Chronicle. Han sa også at han ville trekke seg tilbake fra den daglige driften av restaurantene, men har seinere overrasket ved å annonsere at han kommer tilbake.

I det åpne brevet skriver Hallowell at han ber om tilgivelse fra både anklagerne og hele samfunnet.

- Et sted på veien gikk jeg bort fra mitt løfte om å gjøre restaurantene mine til et trygt sted for alle, skriver Hallowell og informerer om at han holdt seg borte fra den daglige driften av restaurantene i ti måneder.

Norske konsekvenser

Metoo-bevegelsen rammet mektige menn verden over. Også i norsk politikk har vi sett at flere menn er blitt anklaget for seksuell trakassering. Det har fått noen av partiene til å ta grep.

Etter å ha behandlet 35 metoo-saker, krevde Høyre blant annet at alle sentrale tillitsvalgte og ansatte skal ha ansvarlig omgang med alkohol.

Partiet forbeholder seg også retten til å ilegge en person forbud mot for eksempel å drikke alkohol på partiarrangementer over en gitt periode.

Også Arbeiderpartiet åpnet for at det vil være mulig å gi beskjed til personer som har fått varsler mot seg om å ikke delta på et møte eller andre sosiale arrangementer.

Partiet skjerpet også inn retningslinjene for håndtering av varslersaker, og fastsatte en foreldelsesfrist på fem år.