KLAR BESKJED: Muslimer er ikke velkomne til Dan Ruedingers restaurant i Lonsdale, Minnesota. Dette har skapt sterke reaksjoner. Video: KSTP via AP Vis mer

Minnesota, USA:

Restauranteier med «Muslimer kom dere vekk-skilt»: 
- Det er ikke rasistisk

Det muslimske lokalsamfunnet strekker ut hånden. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En restaurant i byen Lonsdale i Minnesota har en tydelig beskjed til muslimer: De er ikke velkomne.

Et stort skilt utenfor restauranten viser et utdrag av menyen: «Mat, iskrem.» Under står det skrevet «Muslimer, kom dere vekk.»

Eieren på restauranten Treats Family Restaurant and Ice Cream Parlor, Dan Ruedinger, forteller til nyhetskanalen KSTP at han aldri har fått flere kunder enn det han har fått etter den kontroversielle skiltingen. Han måtte kalle inn tre ekstra ansatte for å kunne holde tritt med den økte etterspørselen.

- Vi sikter ikke til muslimer generelt, bare ekstremistene. Og det er alt jeg kan si. Jeg har rett til det og jeg kommer til å stå for det, og jeg skulle ønske flere mennesker ville gjort det, sier Ruedinger til CBS News.

- Ikke rasistisk

Beskjeden til muslimene er skrevet for å vise sin støtte til ofrene på et kjøpesenter i Minnesota, hvor ti mennesker ble skadet i et knivangrep 17. september. Gjerningsmannen, en mann fra Somalia, ble skutt og drept av politiet.

Han nekter for at det er rasistisk:

- Problemet med USA er at alt er rasistisk. Det er det første folk sier, og for å være ærlig så er jeg lei av å høre det. Det har ingenting med rase å gjøre.

Ikke alle er enige i Ruedingers valg. Utenfor restauranten har et knippe mennesker protestert mot diskrimineringen.

- Han har rett til å si det han vil. Men det gir Lonsdale et dårlig rykte til alle som kjører forbi. De kommer til å tenke at hele byen er like krass som det skiltet, fortalte en av dem, Payten Estepp, til CBS News.

Samantha Wilson er en annen som sto utenfor restauranten i protest mot skiltet:

- Du kan ikke si at alle i en gruppe mennesker er onde. Det er forferdelig og generaliserende, sier hun til KSPT.

Tok ned skiltet

Ruedinger hadde opprinnelig ingen plan om å ta ned skiltet:

- Jeg kommer ikke til å endre noe nå. Jeg vil ikke bli presset av de politiske korrekte til å ikke kunne si hva jeg føler, fortalte han KSTP.

Politiet ble tilkalt til restauranten mandag 20. september, etter at en person prøvde å rive av bokstavene. Ingen ble arrestert i opptrinnet.

Nå har restauranteieren tatt ned meldingen i frykt for vandalisme, men han planlegger å ta det opp igjen, ifølge KSTP.

Strekker ut en hånd

Council on American- Islamic Relations strakte ut en hånd til Reudinger som følge av skiltingen. De inviterte ham til en moské, slik at han kan komme i kontakt med muslimer og lære mer om Islam og det muslimske lokalsamfunnet.

Daglig leder, Jaylani Hussein, sier til KSTP at det å samhandle med muslimer og å få mer kunnskap om Islam kan redusere Islam- fiendtlige holdninger. Det er ikke kjent hvilken reaksjon invitasjonen fikk.