FORTSETTER PÅ TV: Eyvind Hellstrøm har vært programleder for flere TV3-programmer, som Hellstrøm rydder opp og Hellstrøm rydder opp hjemme, de siste årene. Han har ikke planer om å drive restaurant selv igjen. Foto: Lars Myhren Holand
FORTSETTER PÅ TV: Eyvind Hellstrøm har vært programleder for flere TV3-programmer, som Hellstrøm rydder opp og Hellstrøm rydder opp hjemme, de siste årene. Han har ikke planer om å drive restaurant selv igjen. Foto: Lars Myhren HolandVis mer

Restauranteierne slår TV-kokken på inntekt

Men Hellstrøm skal aldri åpne restaurant igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordmenn som er sultne på mat i de øvre prisklassene, ser ut til å gi gode inntekter, hvis vi ser på skattelistene. Flere av landets mest erfarne restauranteiere har tjent millioner i 2012.

Kokk Trond Moi, en av eierne bak restaurantkjeden Bølgen og Moi, er den av de kjente kokkene som har høyest inntekt på Dagbladets oversikt.

Han står oppført med inntekt på over tre millioner kroner i fjor, og betalte nær en million i skatt. Den første Bølgen & Moi-restauranten startet i 1995, nå er det åtte restauranter som bærer navnet.

- Aldri igjen
Eyvind Hellstrøm, tidligere ved restauranten Bagatelle, er etter hvert mest kjent for de fleste som kokk i forskjellige TV-programmer. Han hadde en inntekt på 1,56 millioner kroner i fjor.

Å drive gourmetrestaurant var langt fra en 09-16-jobb, forteller Hellstrøm i et intervju med Dagbladet i dag (krever innlogging).

- Jeg har jobbet hele livet, døgnet rundt, for å skape noe bra. Det er det som har betydd noe, sier han.

Å starte og drive restaurant er et tilbakelagt stadium for Hellstrøm.

- Hver gang jeg får et snev av lyst til å åpne et nytt sted, skrur jeg på en bryter. Jeg skal aldri gjøre det igjen, sier han.

Sandefjord og Sandnes
Blant kokkekollegene er det imidlertid flere restauranteier som tjener godt. Hakk i hæl på inntektssida etter Moi følger Charles Tjessem, som står bak restauranten Charles & De i Sandnes. Også de erfarne restauranteierne Bent Stiansen (Stadtholdergaarden) og Ole Jonny Eikefjord (Eik) tjente over to millioner kroner i fjor.

KONKURRERER: Tom Victor Gausdal driver flere restauanter, blant dem Smalhans, der Karla Siverts er kjøkkensjef. Bent Stiansen var tidligere Gausdals sjef. Nå konkurrerer de mot hverandre i programmet Kokkenes kamp. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KONKURRERER: Tom Victor Gausdal driver flere restauanter, blant dem Smalhans, der Karla Siverts er kjøkkensjef. Bent Stiansen var tidligere Gausdals sjef. Nå konkurrerer de mot hverandre i programmet Kokkenes kamp. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Stiansen, som også har gitt ut mange kokebøker, har bygget seg opp en formue på 11 millioner kroner.

Geir Skeie (33), eier av restaurantene Brygga 11 i Sandefjord og Stord, har hatt en solid inntektsøkning i fjor. Fra 337 000 i inntekt for to år siden, tjente Skeie over to millioner kroner i fjor.

- Ikke kjeftete
Kjendiskokk Terje Ness gikk høyt ut da han åpnet restaurant Onda på Aker Brygge i 2011, der den dyreste delen Onda Mezzanine hadde en minstepris per gjest på 3000 kroner. Nå har han gått ut fra driften av restauranten og over til andre prosjekter. I fjor tjente han 540 000 kroner.

Denne høsten er imidlertid mange av kokkene og restaurantørene på lista på TV, med programmet Kokkenes kamp på TV 2.

- Folk har kanskje fått inntrykk fra andre programmer på tv at kokker er strenge, kjeftete og stressa hele tida, men det stemmer ikke. Det er mye humor i kokkemiljøet, og det var en av tingene jeg hadde lyst til å bidra med i programmet, sa Bent Stiansen i forkant av programmet.