Restaurantene gir opp røykeloven

BERGEN (NTB): Restauranteiere gir opp røykeloven. Det er rett og slett ikke mulig å oppfylle de nyeste kravene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samlede investeringer i ombygging for 2,5 milliarder kroner er ingen garanti for at kravene i røykeloven oppfylles. Direktør Eric Saudan på Fløien Folkerestaurant er oppgitt over situasjonen. Han har også gitt opp å følge loven fra årsskiftet. En langvarig innsats for å finne løsninger som virker har vært nytteløs:

- Jeg innhentet anbud på nytt ventilasjonsanlegg, for å sikre at halve restauranten på Fløyen skal bli røykfri fra 1. januar, slik loven krever. Selve utstyret kostet 1,7 millioner. I tillegg kommer monteringskostnaden på en halv million.

- Hvorfor sier du nei til tilbudet?

- Fordi ventilasjonsfirmaet, etter en så stor investering, ikke kan garantere at restauranten driver innenfor røykelovens bestemmelser, sier Saudan til Bergens Tidende.

- Restauranten på Fløyen er et godt eksempel på en håpløs situasjon. Her har vi en seriøs eier som prøver å følge opp en strengere røykelov, men gir opp fordi millioninvesteringer ikke gir noen garanti for at Fløien Folkerestaurant kommer på rett side av loven, sier direktør Eva Bjøreng i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) til avisen.

Røykmålere påbudt

Fra årsskiftet blir det påbudt med røykmålere som skal avsløre om det er røyk i røykfrie soner i restauranter, barer og spisesaler. Bygger man ikke skillevegger i disse lokalene må det investeres i svært dyre ventilasjonsanlegg, for å oppfylle kravene som Stortinget har fastsatt fra 1. januar 1998. Filter i røykmålere i norske restauranter og barer må sendes til Finland for å avsløre om loven er fulgt, skriver Bergens Tidende.