Restemåltidet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgkampens politiske spill arter seg mer og mer som et restemåltid der kampen står om smulene etter den forgangne sentrumsregjeringen. Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen har utvilsomt mest appetitt. Han avsluttet vårsesongen med å hive seg over den største poteten, statsminister Kjell Magne Bondevik, og starter innspurten til valget med å fortelle hvor godt han liker Dagfinn Høybråten. Med andre ord: Carl I. Hagen setter støtet inn der hvor Kristelig Folkeparti splittes i sin velgerflokk.

Da Hagen angrep statsminister Kjell Magne Bondevik, var mange opptatt av at Hagen svekket mulighetene for et borgerlig alternativ. Dernest mente flere at Hagen forregnet seg. Om valgresultatet tillater det, kan regjeringen bli sittende. Det blir i så fall opp til Carl I. Hagen om han vil felle den. Så enkelt er dette spillet ikke. Fremskrittspartiets leder vet utmerket godt at det viktigste nå er det som skjer før valget. Hva som skjer etterpå, er en annen sak. I ukene framover vil han ha et slående poeng: Det fins bare én vei som sikrer fortsatt borgerlig regjering, og den går via Fremskrittspartiet. Så lenge de andre partiene ikke engang vil røre ved tanken, nekter selvsagt Hagen å stå som garantist for samarbeidsregjeringen. Han vet at velgerne forstår det. Han vet at ikke minst Dagfinn Høybråtens fløy i KrF forstår det. Spillet om regjeringsmakt er rett og slett reelt og en god valgkampsak for Carl I. Hagen.

Det er ikke tilfeldig at han setter ord på det de fleste har hørt de siste ukene, nemlig at KrF-leder Dagfinn Høybråtens retorikk til tider kan forveksles med nettopp Carl I. Hagens språk. Ved å si at han kjenner seg igjen i Høybråtens argumenter, får han fram det urimelige i at han holdes utenfor, og han aksentuerer en splittelse i KrF. At Høybråten forsikrer sitt eget og partiets ståsted, bryr Hagen seg neppe om. Det er velgerne han taler til. Arbeiderpartiet og SV har forsynt seg av Senterpartiet, og trolig av relativt store deler av KrF, nå vil Hagen ta det som er igjen av restene. Og slik KrF har lagt seg til, kan vi ikke si annet enn vel bekomme.